Sałatkę ziemniaczaną można przygotować na wiele sposobów. Ze swojej strony polecamy wyjątkowo apetyczną sałatkę z gotowanych, a następnie pieczonych ziemniaków. Z aromatycznymi dodatkami oraz sosem jogurtowym smakuje wprost nieziemsko.
Przygotowanie smacznej sałatki z gniecionych ziemniaków nie zajmie dużo czasu. Warzywny przysmak świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezie rodzinnej lub ze znajomymi, a także jako zdrowy i pożywny dodatek do codziennego obiadu.
Składniki:
Ziemniaki opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Bez obierania pokrój je w ćwiartki i wrzuć do osolonego wrzątku. Ugotuj do miękkości, a następnie odstaw je do przestudzenia. Ostudzone kartofle rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy fragment delikatnie rozgnieć np. denkiem od szklanki lub łyżką. Posyp warzywa ziołami prowansalskimi, skrop oliwą i wstaw z kilkoma ząbkami czosnku na kwadrans do piekarnika rozgrzanego 200 st. Celsjusza.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Cebulę i ogórka obierz, po czym drobno pokrój. Opłukany szczypiorek i koperek z kolei posiekaj. Wrzuć wszystko do miski i zalej jogurtem oraz skyrem. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i szczyptą ostrej papryki. Dodaj również pomidorki koktajlowe w całości lub pokrojone.
Po upieczeniu wyjmij chrupiące ziemniaki do ostygnięcia. Na koniec dodaj je razem z rozgniecionym czosnkiem do sałatki i wymieszaj. Gotowy przysmak możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki. Mogą to być np. ogórki kiszone, sałatę lodową, pestki dyni czy ser feta. Smacznego!