Ziemniaki najpierw zgniatam, a później piekę z ziołami i dodaję do sałatki. Wychodzi majstersztyk

Sałatka z gniecionych ziemniaków za każdym razem wywołuje zachwyt. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a jej wyjątkowy smak zostaje we wspomnieniach na długo po posiłku. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest upieczenie warzyw na chrupko.

Sałatkę ziemniaczaną można przygotować na wiele sposobów. Ze swojej strony polecamy wyjątkowo apetyczną sałatkę z gotowanych, a następnie pieczonych ziemniaków. Z aromatycznymi dodatkami oraz sosem jogurtowym smakuje wprost nieziemsko.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Ziemniaki najpierw zgniatam, a potem piekę i mieszam z sosem jogurtowym. Taka sałatka to skarb

Przygotowanie smacznej sałatki z gniecionych ziemniaków nie zajmie dużo czasu. Warzywny przysmak świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezie rodzinnej lub ze znajomymi, a także jako zdrowy i pożywny dodatek do codziennego obiadu.

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 330 ml skyra naturalnego (1 opakowanie),
  • 180 g jogurtu greckiego (1 małe opakowanie),
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 ogórek zielony,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek koperku,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • zioła prowansalskie,
  • ostra papryka,
  • oliwa.

Sałatka z gniecionych ziemniaków. Sposób przygotowania

Ziemniaki opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Bez obierania pokrój je w ćwiartki i wrzuć do osolonego wrzątku. Ugotuj do miękkości, a następnie odstaw je do przestudzenia. Ostudzone kartofle rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy fragment delikatnie rozgnieć np. denkiem od szklanki lub łyżką. Posyp warzywa ziołami prowansalskimi, skrop oliwą i wstaw z kilkoma ząbkami czosnku na kwadrans do piekarnika rozgrzanego 200 st. Celsjusza.

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Cebulę i ogórka obierz, po czym drobno pokrój. Opłukany szczypiorek i koperek z kolei posiekaj. Wrzuć wszystko do miski i zalej jogurtem oraz skyrem. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i szczyptą ostrej papryki. Dodaj również pomidorki koktajlowe w całości lub pokrojone.

Po upieczeniu wyjmij chrupiące ziemniaki do ostygnięcia. Na koniec dodaj je razem z rozgniecionym czosnkiem do sałatki i wymieszaj. Gotowy przysmak możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki. Mogą to być np. ogórki kiszone, sałatę lodową, pestki dyni czy ser feta. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.