Zostaw pasztet na później. Wymieszaj tuńczyka z cebulą i innymi składnikami. Lepszej pasty nie jadłam

Pasty na kanapki to coś, co doskonale urozmaica nasze śniadanie. W tej kwestii eksperymentuję na potęgę. Przerobiłam już setki różnych przepisów, które sama modyfikowałam. Muszę jednak przyznać, że najlepszą z najlepszych jest ta z tuńczyka.

Pasty kanapkowe potrafią smakować naprawdę świetnie. Szczególnie ubóstwiam te z pieczonych warzyw, ale też te z rybami. I przepisem na pastę z tuńczykiem chcę się podzielić. W moim domu znika w mgnieniu oka.  

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Pasta kanapkowa z tuńczyka - przepis. Kanapki zyskają inny wymiar 

Okazuje się, że w łatwy sposób można podrasować smak kanapek. Wystarczy wykazać się inwencją twórczą i zamiast wybrać nudną szynkę, postawić na pastę z kilku składników. Takiemu smarowidłu nie sposób się po prostu oprzeć. 

Składniki: 

  • 1 puszka tuńczyka,  
  • 1 niewielka cebula - może być fioletowa, 
  • 1 mały pomidor, 
  • szczypior, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli. 

Pasta na kanapki z tuńczykiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Pasty śniadaniowe na kanapki mają ogromny plus – bardzo łatwo je przygotować, a listę składników można dowolnie modyfikować. Warto też pamiętać, że pasta będzie smakować najlepiej, jeśli przygotujemy ją tuż przed śniadaniem. Nie żałujmy sobie też przypraw, które wzbogacą jej smak. 

Sposób przygotowania: 

Tuńczyka odlewamy i przekładamy do miski. Jeśli jest w kawałkach, rozdrabniamy go. Cebulę i pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypior i wsypujemy go do miski. Dodajemy też musztardę, majonez, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.