Najszybsza babka świata. Trochę miksowania i chwila pieczenia. Lepsze ciasto nie istnieje

Babka na Wielkanoc to rzecz tak obowiązkowa, jak karp na Wigilię lub rower na komunię. Przepis jest bardzo prosty, a ten do tego jest szybki i zawsze się udaje. Nie musisz już przemierzać bezkresnych stron kulinarnych - ten przepis zrobisz w kilka chwil.

Babka na Wielkanoc to wcale nie taka trudna rzecz do zrobienia, mogę powiedzieć, że naprawdę łatwa. Ten przepis na babkę wielkanocną jest nie tylko bardzo łatwy, lecz także szybki niczym torpeda. Wystarczy po prostu zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności i upiec. Taka babka wielkanocna jest długo wilgotna i nie kruszy się przy krojeniu. Jednym słowem - mniam!

Zobacz wideo

Błyskawiczna babka na Wielkanoc

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam typu 650),
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła.
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Szybka babka - przepis na idealne i wilgotne ciasto

  1. Do rondelka włożyłam masło i dodałam olej. Zagotowałam i odstawiłam do lekkiego ostygnięcia.
  2. Do garnka wbiłam jajka i dodałam oba cukry. Mikserem na wysokich obrotach ubiłam wszystko na jasną masę.
  3. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszałam i stopniowo dodawałam do jajek ubitych z cukrem, miksując, tym razem na wolniejszych obrotach.
  4. Kiedy składniki się połączyły, dodałam roztopione masło. Jeszcze chwilę miksowałam, a w międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
  5. Przygotowałam formę na babkę i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Następnie przelałam ciasto do foremki i włożyłam do gorącego piekarnika. Piekłam przez godzinę i 5 minut - tyle potrzebowało ciasto, by wbity patyczek był suchy.

Taka babka smakuje idealnie, jest długo wilgotna i smakuje naprawdę wyśmienicie. Najlepsza jest posypana cukrem pudrem lub oblana obficie lukrem cytrynowym lub zwykłym. 

Więcej o: