Szwagierka dała mi ten przepis. Szybkie ciasto kokosowe bez pieczenia smakuje lepiej niż znane praliny

Fani kokosowych ciast z pewnością będą zachwyceni. Ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga pieczenia. Dodatkowo jego bajeczny smak i konsystencja przypominają popularne praliny.

Jeżeli nudzą nas już tradycyjne ciasta, a sernik już dawno się przejadł pora, aby na nasz stół wkroczyła nowość. To ciasto kokosowe bez pieczenia idealnie sprawdzi się, gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Jego wykonanie trwa tyle, ile stygnie budyń, czyli maksymalnie 20 minut.

Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser

Ciasto kokosowe bez pieczenia z herbatnikami. Potrzebujesz kilku składników

Aby przygotować ciasto kokosowe, będziemy potrzebować kilku składników. Warto mieć je zawsze w swojej szafce, aby móc je przygotować wtedy gdy najdzie nas ochota na słodkości. Oto one:

  • 2 opakowania herbatników
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 l mleka
  • 250 g ciepłego masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Raffaello bez pieczenia na herbatnikach przygotujesz w 20 minut. Jest pyszne i szybkie

Przygotowanie naszego ciasta powinniśmy zacząć od ugotowania budyniu. Do rondelka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Stopniowo wlewaj mleko z zawiesiną do gotującego się mleka z cukrem, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia i przykryj folią spożywczą tak, aby przylegała do masy. Dzięki temu unikniemy powstania tzw. kożucha. Pozostaw budyń do całkowitego ostygnięcia. Kiedy już ostygnie, przygotuj z niego krem:

Raffaello bez pieczenia na herbatnikach przygotujesz w 20 minut. Jest pyszne i szybkie
Raffaello bez pieczenia na herbatnikach przygotujesz w 20 minut. Jest pyszne i szybkie Raffaello bez pieczenia na herbatnikach przygotujesz w 20 minut. Jest pyszne i szybkie. Foto: jibbykissy/iStock.com
  1. Miękkim masło ucieraj za pomocą miksera aż powstanie puch.
  2. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodaj wiórki kokosowe (trochę zostaw do dekoracji) i ponownie zmiksuj całość.
  4. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem lub folią spożywczą.
  5. Następnie wyłóż dno formy herbatnikami. Na herbatniki wyłóż 1/3 część kremu, następnie połóż kolejną warstwę herbatników i kremu, powtarzając kolejność.
  6. Ostatnią warstwę ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi, które możesz wymieszać z cukrem waniliowym.
  7. Blaszkę z ciastem kokosowym włóż do lodówki, aż budyń całkiem zgęstnieje.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.