Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi, która dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Są również doskonałym źródłem witamin, takich jak witamina C i witaminy z grupy B, które wspierają układ odpornościowy oraz metabolizm. Ponadto zawierają znaczne ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie gotowanych ziemniaków wzbogaca dietę w błonnik, co korzystnie wpływa na trawienie oraz regulację poziomu cholesterolu we krwi. Warto więc gotować je w taki sposób, aby były jak najbardziej zdrowe a dodatek soli często krzyżuje nam plany.
Sól jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędnym składnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia. Jak możemy przeczytać na stronie gov.pl:
Zgodnie z rekomendacjami WHO i towarzystw naukowych oraz Norm Żywienia IŻŻ spożycie soli (chlorku sodu) nie powinno przekraczać 5-6 g/dobę (1 płaska łyżeczka od herbaty). W Polsce spożycie soli przekracza 2-krotnie zalecane normy.
Nadmiar może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów mózgu, ale także wielu innych chorób. Warto więc, zamiast soli do gotowania warzyw sięgać po ciekawe i zdrowe przyprawy, które nadają potrawom wyjątkowy smak.
Jeśli ograniczasz spożycie soli lub obawiasz się przesolonych ziemniaków, istnieje wiele alternatywnych sposobów, aby nadać im wyjątkowy smak i aromat. Możesz gotować je w aromatycznym wywarze ziołowym, który nada im wyrazistego smaku, nawet bez dodatku soli.
Aby przygotować ziemniaki w ziołowym wywarze, wystarczy wrzucić obrane i pokrojone w równe kawałki ziemniaki do garnka, zalać je wodą i dodać kilka aromatycznych składników. Możesz użyć liści laurowych, rozmarynu, ziela angielskiego oraz gałązki świeżego koperku.
Od dziś podczas gotowania obiadu postaw na tzw. ziemniaki w mundurkach. Takie gotowanie w całości, bez obierania, może być korzystne z kilku powodów. Po pierwsze, skórka tego warzywa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały, dlatego warto ją zachować. Po drugie, gotowanie ziemniaków w skórce pomaga zatrzymać więcej smaku i składników odżywczych w warzywie, a także chroni je przed rozgotowaniem. Dzięki temu potrawa będzie smaczna i zdrowa nawet bez dodatkowej soli do gotowania.