Białej kiełbasy nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Świetnie smakuje jako dodatek do żurku, ale też jako danie - pieczona biała kiełbasa z cebulą. W moim rodzinnym domu zajadamy się kiełbasą w różnych wersjach. Ale najpierw trzeba ją zrobić.
Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!
Jak zrobić białą kiełbasę w domu? Babcia nigdy nic nie zmienia w swoim przepisie
Biała kiełbasa wcale nie jest trudna w wykonaniu. Wystarczy trochę chęci i odpowiedni sprzęt, a można szybko cieszyć się domową kiełbasą bez chemicznych dodatków. Robiąc ją samodzielnie, doskonale wiemy, co jemy. Zdecydowanie warto jest postawić na takie rozwiązanie. Ale co zrobić, by była smaczna?
Moja babcia zawsze robi obłędną białą kiełbasę. Nigdy nie zmienia nic w przepisie, a jej wyroby zawsze są mega soczyste i czosnkowe tak, jak lubi cała rodzina. Babcia zawsze przypomina, że czosnek nie może być przeciśnięty przez praskę, tylko bardzo drobno przesiekany i roztarty z solą na papkę. W kiełbasie nie może zabraknąć też majeranku. Ważne są też masowanie i woda. Dzięki temu kiełbaska będzie tak soczysta, że po sparzeniu będzie aż tryskać sokiem, gdy będziemy ją kroić.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- ok. 700 g podgardla,
- 60 g soli,
- 10 ząbków czosnku,
- łyżka majeranku,
- płaska łyżka grubo mielonego pieprzu,
- ok. 400 ml zimnej, przegotowanej wody,
- jelita wieprzowe,
- łyżeczka smalcu,
- 3 g saletry potasowej (opcjonalnie).
Domowa biała kiełbasa - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie łopatkę i podgardle pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę zmiel w maszynce o grubych oczkach, a podgardle - o małych. Karkówkę z kolei pokrój na drobne kawałki. Mięso przełóż do miski.
- Czosnek bardzo drobno posiekaj. Następnie dodaj odrobinę soli i rozetrzyj całość na papkę. Dodaj do mięsa. Dodaj także majeranek, pieprz, resztę soli i saletrę. Zacznij całość wyrabiać, stopniowo dolewając zimną wodę. Masuj 15 minut.
- Kiedy masa jest już dobrze wyrobiona i klejąca, owiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Kiedy mięso się chłodzi, przygotuj jelita. Wymocz je w gorącej wodzie przez ok. 1.5 godziny. Następnie posmaruj nakładę do nadziewania smalcem i nawlecz na nią wymoczone jelita.
- Napełniaj jelita mięsem, związując je w pętka o długości 10-12 cm. Następnie powieś kiełbasę, by trochę wyschła, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu.
- Tak wykonana kiełbasa jest gotowa do parzenia. Smacznego!