Nie lubię awokado, ale dałam szansę tej prostej potrawie i przepadłam. Okazało się, że połączenie jajka sadzonego i awokado to coś, czemu nie sposób się oprzeć. To naprawdę pyszne! A jeśli podamy to z chrupiącym tostem z masłem czosnkowym - jedno awokado będzie za mało.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Pieczone awokado z jajkiem. Wyśmienite śniadanie jak z instagrama
Miękkie kremowe awokado i jajko z rozpływającym się żółtkiem - czego chcieć więcej? To połączenie zaskoczyło nawet mnie - największego sceptyka co do smaku awokado. Teraz zajadam się nim w najlepsze. Moim sekretem jest jednak duża ilość przypraw. Bardzo lubię dodawać do tego śniadania płatki chilli, ponieważ kocham intensywniejsze, pikantne smaki. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, po prostu pomiń ten składnik.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 awokado,
- 2 plastry boczku lub kiełbasa w kostkę,
- świeży szczypior,
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli.
Jajka zapiekane w awokado - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i trochę miąższu, tworząc wgłębienia na jajka. Połóż awokado na blasze do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Wbij jajko do każdej połówki, dopraw porządnie solą i pieprzem oraz płatkami chilli, jeśli lubisz intensywniejsze smaki.
- Piecz około 10-15 minut, aż białko się zetnie. Podsmaż kiełbaskę lub boczek na patelni. Wyjmij awokado i połóż na nie mięso. Posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.
- Podawaj bez niczego lub z chrupiącymi tostami z masłem czosnkowym. Smacznego!