Wbij jajka do awokado. Ale nie pomiń innych kroków, to zjesz śniadanie jak z instagrama

Wielu z nas lubi potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie wyglądają. Jedną z nich jest jajko zapiekane w awokado. Okazuje się, że takie iście instagramowe śniadanie można zrobić w bardzo łatwy sposób.

Nie lubię awokado, ale dałam szansę tej prostej potrawie i przepadłam. Okazało się, że połączenie jajka sadzonego i awokado to coś, czemu nie sposób się oprzeć. To naprawdę pyszne! A jeśli podamy to z chrupiącym tostem z masłem czosnkowym - jedno awokado będzie za mało. 

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Pieczone awokado z jajkiem. Wyśmienite śniadanie jak z instagrama 

Miękkie kremowe awokado i jajko z rozpływającym się żółtkiem - czego chcieć więcej? To połączenie zaskoczyło nawet mnie - największego sceptyka co do smaku awokado. Teraz zajadam się nim w najlepsze. Moim sekretem jest jednak duża ilość przypraw. Bardzo lubię dodawać do tego śniadania płatki chilli, ponieważ kocham intensywniejsze, pikantne smaki. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, po prostu pomiń ten składnik. 

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 1 awokado, 
  • 2 plastry boczku lub kiełbasa w kostkę, 
  • świeży szczypior, 
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli. 

Jajka zapiekane w awokado - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i trochę miąższu, tworząc wgłębienia na jajka. Połóż awokado na blasze do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Wbij jajko do każdej połówki, dopraw porządnie solą i pieprzem oraz płatkami chilli, jeśli lubisz intensywniejsze smaki. 
  2. Piecz około 10-15 minut, aż białko się zetnie. Podsmaż kiełbaskę lub boczek na patelni. Wyjmij awokado i połóż na nie mięso. Posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.  
  3. Podawaj bez niczego lub z chrupiącymi tostami z masłem czosnkowym. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.