Krokiety to bardzo dobrze nam znany przysmak, który podaje się jako samodzielną przekąskę lub dodatek do zup i sosów. Jego receptura nie jest skomplikowana, dlatego większość z nas ją pamięta i wie, jak jest zbudowana. Jednak ten sposób na krokiety może zadziwiać. To góralskie smaki.
4
Fot. Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Krokiety najlepiej smakują, gdy poda się je z czerwonym barszczem. Jednak ile domów tyle sposobów na serwowanie ich, a także robienie. Górale również mają na nie sposób, który okazuje się niezwykle smaczny. Zmieniają nie tylko farsz, a także sposób przygotowania naleśników. Placki mają w sobie dodatek jasnego piwa, a bazą na nadzienie jest bryndza i ugotowane ziemniaki. Tak podane krokiety robią furorę na stole i każdy chce ich spróbować.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Przepis na góralskie krokiety
Składniki na ciasto
300 g mąki pszennej,
200 ml jasnego piwa bezalkoholowego,
150 ml wody,
3 jajka,
pół łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
szczypta gałki muszkatołowej,
łyżka oleju.
Składniki na farsz
200 g bryndzy,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 żółtka,
4 ugotowane ziemniaki,
szczypiorek,
sól i pieprz do smaku.
Składniki dodatkowe
4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta naleśnikowego. Jajka wbij do większej miski i dolej do nich piwo oraz wodę. Wszystko zmiksuj do połączenia.
Do płynów dodawaj stopniowo przesianą mąkę, wlej olej, wsyp także przyprawy i ponownie zamieszaj. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Po wymieszaniu odstaw je na bok na około 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Bryndzę rozkrusz do miseczki i utrzyj ją z żółtkami, solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć, dodaj jogurt i również wymieszaj do połączenia. Szczypiorek posiekaj i dodaj do ziemniaków.
Teraz czas na połączenie dwóch mas. Dokładnie je wymieszaj do całkowitego połączenia.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy się podgrzeje, wylewaj porcje ciasta, tworząc cienkie naleśniki. Każdy placek smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Gdy naleśniki są wysmażone, wysmaruj je przygotowanym farszem. Zawiń je na kształt krokietów, a następnie namocz w ubitych białkach, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane ponownie smaż do uzyskania rumianego koloru. Podawaj na gorąco, smacznego!