Wcześniej nie słyszałam o tej zupie, a wydaje się pyszna. Jest prosta i tania w przygotowaniu

Zupa pomidorowa to największy klasyk kuchni polskiej, zaraz za rosołem. Robi się ją zazwyczaj w poniedziałki, gdy po niedzielnym obiedzie pozostanie nam bulion. Ten przepis to nieco urozmaicona wersja. Dodaje się do niej mięso i porcję pieczarek.

W swoim zeszycie z przepisami mam wiele potraw, które wpisują się w ramy tych prostych i szybkich w przygotowaniu. Gdy dostałam tę recepturę, od razu ją tam umieściłam, bo również się taka wydaje. Okazała się strzałem w dziesiątkę, szczególnie w dni, gdy nie mam za wiele czasu na gotowanie. Może by się wydawać, że jest podobna do pomidorowej, ale różni się od niej kilkoma szczegółami.

Zobacz wideo Chowder kukurydziany

D zupy z tego przepisu oprócz pomidorów, przecieru i wielu przypraw dodaje się coś jeszcze. Można w niej zasmakować wysmażonej cebuli i pieczarek, a przede wszystkim parówek. To one grają tu pierwsze skrzypce, dlatego podkreślamy, by kupić je w dobrej jakości. Zrób ją z niedzielnego bulionu, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Przepis na zupę parówczanka

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 g parówek,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i drobno posiekaj. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w kostkę. Z parówek zdejmij folię i pokrój je w plastry.
  2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj ją do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodaj parówki, podsmażaj do zarumienienia i dodaj pieczarki. Trzymaj wszystko na ogniu przez kilka chwil, by wszystkie produkty mogły się odpowiednio dobrze wysmażyć.
  3. Teraz oprósz produkty mąką, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie wlej pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewaj wszystko przez następne 5 minut.
  4. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu, a także śmietanki. Na sam koniec wsyp do zupy sól, pieprz i obie papryki, zamieszaj.
  5. Gotową zupę podawaj na gorąco, udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.