W swoim zeszycie z przepisami mam wiele potraw, które wpisują się w ramy tych prostych i szybkich w przygotowaniu. Gdy dostałam tę recepturę, od razu ją tam umieściłam, bo również się taka wydaje. Okazała się strzałem w dziesiątkę, szczególnie w dni, gdy nie mam za wiele czasu na gotowanie. Może by się wydawać, że jest podobna do pomidorowej, ale różni się od niej kilkoma szczegółami.
Zobacz wideo Chowder kukurydziany
D zupy z tego przepisu oprócz pomidorów, przecieru i wielu przypraw dodaje się coś jeszcze. Można w niej zasmakować wysmażonej cebuli i pieczarek, a przede wszystkim parówek. To one grają tu pierwsze skrzypce, dlatego podkreślamy, by kupić je w dobrej jakości. Zrób ją z niedzielnego bulionu, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Przepis na zupę parówczanka
Składniki
- 1 l bulionu,
- 500 g parówek,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- puszka pomidorów krojonych,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 200 ml śmietanki 30%,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania
- Cebule obierz i drobno posiekaj. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w kostkę. Z parówek zdejmij folię i pokrój je w plastry.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj ją do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodaj parówki, podsmażaj do zarumienienia i dodaj pieczarki. Trzymaj wszystko na ogniu przez kilka chwil, by wszystkie produkty mogły się odpowiednio dobrze wysmażyć.
- Teraz oprósz produkty mąką, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie wlej pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewaj wszystko przez następne 5 minut.
- Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu, a także śmietanki. Na sam koniec wsyp do zupy sól, pieprz i obie papryki, zamieszaj.
- Gotową zupę podawaj na gorąco, udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.