W tym roku na Wielkanoc podam tę sałatkę. Potrzebujesz 6 składników i jest lepsza od jarzynowej

Czy istnieje na świecie sałatka lepsza od jarzynowej? Z pewnością i my mamy na nią przepis. By ją zrobić nie trzeba wiele, lecz jej smak jest powalający. Na świątecznym stole nie zagości za długo, bo każdy będzie jadł ją cały czas. Od razu przygotuj dwie miski, bo zniknie najszybciej.

Sałatki to najczęściej jedzone przystawki na każdych imprezach, przyjęciach, czy święta. To, że w moim domu robi się ich najwięcej, jest tego dobrym przykładem. Zbliżająca się Wielkanoc to bardzo dobry pomysł, by pomyśleć o tym, jakie nowe sałatki zaprezentować gościom. Na pewno nie może zabraknąć tej, bo swoim smakiem przebija nawet jarzynową.

Zobacz wideo Sałatka Leśna Polana

Sałatka wielkanocna w tym wydaniu to bogactwo smaków i idealne połączenia składników. Zbudowana jest z sześciu głównych produktów i sosu, który jest idealnym wykończeniem. Śmiało można postawić ją do niedzielnego obiadu, lub tak jak ja, na wielkanocne śniadanie z rodziną.

Przepis na sałatkę wielkanocną

Składniki

  • jedna sałata rzymska,
  • 5 jajek,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 150 g ulubionej wędliny,
  • mała puszka kukurydzy,
  • garść posiekanego szczypiorku.
Sałatka z kiełbasą / szynką i warzywami
Sałatka z kiełbasą / szynką i warzywami Fot. Shutterstock, Liudmyla Chuhunova

Składniki na sos

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku i ugotuj na twardo, około 10 minut. Następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Sałatę przemyj, osusz i przekrój na pół, kolejnym krokiem jest posiekanie jej na cienkie paski. Żółty ser zetrzyj na tarce, a wędlinę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do miseczki.
  3. Do miski, w której już znajduje się kukurydza, wrzuć pozostałe składniki, czyli pokrojone jajka, sałatę rzymską, wędlinę i żółty ser. Delikatnie wszystko zamieszaj.
  4. Do drugiej miski przelej jogurt, dodaj majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj, by produkty się połączyły.
  5. Przygotowanym sosem oblej wszystkie składniki znajdujące się w naczyniu, wrzuć również posiekany szczypiorek, dokładnie zamieszaj.
  6. Gotową sałatkę umieść w lodówce, by mogła przegryźć się smakiem. Podawaj z pieczywem.
Więcej o: