Czym można posmarować chleb, jeśli nie masłem? Smalcem? Margaryną? Jest jeszcze jedna możliwość, która na pewno niejednemu z was naprawdę przypadnie do gustu - pasta kanapkowa na bazie ziaren słonecznika. Brzmi nietuzinkowo? Owszem, za to jest łatwa do przygotowania i przepyszna. Z pewnością przypadnie wam do gustu. A sam przepis pochodzi z serwisu Kobieta.Interia.pl. Koniecznie go wypróbujcie.
Do przygotowania słonecznikowej pasty kanapkowej potrzebujecie jedynie czterech prostych składników. Są one następujące:
Pamiętajcie, że pastę kanapkową z nasion słonecznika można przygotować też w wersji na słodko, z dodatkiem np. kakao, wanilii, cynamonu czy miodu. Z pewnością każdy znajdzie wersję w sam raz dla siebie i swoich bliskich.
Jak przyrządzić słonecznikową pastę kanapkową? Musicie zacząć od namoczenia nasion słonecznika. Jak to zrobić? Wsypcie je do miski i zalejcie wodą tak, aby w całości były zakryte. Teraz pozostawcie je (za serwisem Yoggi.pl) na przynajmniej cztery godziny, a najlepiej na osiem - dziesięć godzin bądź na całą noc. Po tym czasie wylej wodę, a nasiona opłucz pod bieżącą wodą. Teraz możesz już przygotować pastę kanapkową:
Twoja pasta kanapkowa jest gotowa. Możesz nakładać na kromki świeżego chleba bądź przełożyć do słoika i zachować na później. Pamiętajcie tylko, że słonecznikową pastę kanapkową można przechowywać w lodówce około trzy - cztery dni. Smacznego!