Chorujesz na serce? Odpuść sobie masło. Ta pasta jest o wiele zdrowsza, a równie smaczna

Uwielbiasz kanapki na chlebie posmarowanym warstwą prawdziwego masła, ale z powodów zdrowotnych nie możesz go jeść? A może jesteś weganinem bądź wegetarianinem i szukasz zamiennika? Ta pasta jest idealnym rozwiązaniem w każdym przypadku, a do tego jest naprawdę bardzo smaczna.

Czym można posmarować chleb, jeśli nie masłem? Smalcem? Margaryną? Jest jeszcze jedna możliwość, która na pewno niejednemu z was naprawdę przypadnie do gustu - pasta kanapkowa na bazie ziaren słonecznika. Brzmi nietuzinkowo? Owszem, za to jest łatwa do przygotowania i przepyszna. Z pewnością przypadnie wam do gustu. A sam przepis pochodzi z serwisu Kobieta.Interia.pl. Koniecznie go wypróbujcie.

Zobacz wideo Pasta z zielonego groszku i fety

Pasta kanapkowa z nasion słonecznika. Potrzebujecie tylko czterech składników

Do przygotowania słonecznikowej pasty kanapkowej potrzebujecie jedynie czterech prostych składników. Są one następujące:

  • nasiona słonecznika (łuskane i bez soli) - 100 gramów,
  • oliwa lub olej (np. lniany) - jedna trzecia szklanki,
  • sól - szczypta do smaku,
  • dodatki smakowe - szczypiorek, pietruszka, czosnek, a nawet suszone pomidory czy kapary, pomysłów jest wiele i zależą od waszego gustu. 

Słoneczniki w PłockuSłoneczniki w Płocku Fot. Tomasz Niesłuchowski / Agencja Wyborcza.pl

Pamiętajcie, że pastę kanapkową z nasion słonecznika można przygotować też w wersji na słodko, z dodatkiem np. kakao, wanilii, cynamonu czy miodu. Z pewnością każdy znajdzie wersję w sam raz dla siebie i swoich bliskich. 

Pasta kanapkowa z nasion słonecznika. Przygotowanie jest proste, choć czasochłonne

Jak przyrządzić słonecznikową pastę kanapkową? Musicie zacząć od namoczenia nasion słonecznika. Jak to zrobić? Wsypcie je do miski i zalejcie wodą tak, aby w całości były zakryte. Teraz pozostawcie je (za serwisem Yoggi.pl) na przynajmniej cztery godziny, a najlepiej na osiem - dziesięć godzin bądź na całą noc. Po tym czasie wylej wodę, a nasiona opłucz pod bieżącą wodą. Teraz możesz już przygotować pastę kanapkową:

  1. Wsyp nasiona, sól, dodatki i wlej olej (oliwę) do wysokiego naczynia, np. kielicha blendera;
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.

Twoja pasta kanapkowa jest gotowa. Możesz nakładać na kromki świeżego chleba bądź przełożyć do słoika i zachować na później. Pamiętajcie tylko, że słonecznikową pastę kanapkową można przechowywać w lodówce około trzy - cztery dni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.