Szaszłyki na majówkę to świetny pomysł na szybkie przyrządzenie przepysznych smakołyków. Taka przekąska jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Ponadto bardzo łatwo można ją zrobić. Kilka składników, odpowiednio rozgrzany grill i możemy działać!
istock
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić szaszłyki na grilla? Będzie kolorowo, pysznie i smacznie!
Jak zrobić szaszłyki na grilla, aby zapewnić gościom najlepsze kulinarne doznania? Z tym pytaniem, zaczynają mierzyć się miłośnicy majówkowego grillowania. Sezon na plenerowego grilla zbliża się do nas wielkimi krokami. Kolorowe szaszłyki to nie tylko uczta dla naszych żołądków, ale i oczu. Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Poniżej jeden z pierwszych przepisów na szaszłyki domowej roboty.
REKLAMA
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Jak zrobić szaszłyki na grilla? Oto przepis krok po kroku:
Składniki:
połowa czerwonej i żółtej papryki
500 g filetu z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka suszona, zioła prowansalskie - do smaku
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
połowa cebuli
Zobacz, jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla:
W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Papryki dokładnie umyj. Pokrój na małe kawałki.
Umieść mięso w misce. Dołóż pokrojone papryki.
Cebule obierz i pokrój. Dodaj do miski.
Czosnek obierz i posiekaj. Dodaj do miski.
Dolej olej do miski. Dodaj przyprawy. Wymieszaj wszystkie dokładnie. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Przygotuj patyczki do grillowania.
Następnie nadziej wszystkie składniki na patyczki.
Rozgrzej dobrze grilla i umieść patyki ze składnikami na ruszcie. Przystąp do grillowania. Pamiętaj o obracaniu.
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla? Zobacz, jak zaskoczyć smakiem gości
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla? Mięso wieprzowe można zestawiać z wieloma dodatkami. Jednak nie musimy kupować mnóstwa produktów, aby stworzyć pyszne danie. Jak się robi najlepsze szaszłyki na grilla? Oto prosty przepis:
Do przygotowania szaszłyków, będziemy potrzebowali:
2 cebule
2 papryki czerwone
marchewka
200 g pieczarek
500 g karkówki wieprzowej
2-3 łyżki musztardy
przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, przyprawa do grilla - do smaku
Wykonanie:
Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę i olej z przyprawami.
Następnie przygotuj mięso. Karkówkę pokrój na kawałki i włóż do marynaty. Wymieszaj dobrze i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj warzywa. Papryki umyj, pokrój. Pozbądź się gniazd nasiennych.
Cebule obierz i pokrój.
Marchewkę umyj i pokrój.
Pieczarki umyj i pokrój.
Przystąp do nadziewania składników na patyki do szaszłyków. Kolejno niech będzie to: pokrojona papryka, cebula, mięso, marchewka, pieczarki, mięso.
Rozgrzej grilla i ułóż szaszłyki na ruszcie. Pamiętaj o odwracaniu, aby mięso i warzywa były równo zgrillowane.
Szaszłyki na grillapexels.com
Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami? Sprawdź, jakie mięso na szaszłyki z grilla wybrać
Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami? Przepis na bazie grzybów i cukinii zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Te szaszłyki będą daniem popisowym! To pewne!
Co będzie najlepsze na szaszłyki z grilla? Oto przepis:
Przygotuj mięso. Pokrój je na kawałki sporej wielkości. Tak, aby łatwo było nadziać je na patyki do szaszłyków.
Dalej przygotuj marynatę. Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i olej. Wrzuć do marynaty mięso.
Odstaw na godzinę do lodówki. Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, możesz pozostawić je na dłużej. Wówczas mięso, będzie miało intensywniejszy smak.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
Papryki umyj, osusz i pokrój. Pozbądź się nasion.
Umyj pomidorki koktajlowe.
Figi umyj i pokrój.
Cukinii umyj i pokrój na kawałki.
Cebulę obierz i pokrój.
Pieczarki umyj i pokrój.
Mięso zawiń w plastry boczku.
Nadziej wszystkie składniki na patyki do szaszłyków.
Przystąp do grillowania. Mięso musi być miękkie. Pamiętaj o tym, aby obracać szaszłyki.
Jak przyprawić szaszłyki na grilla? Zobacz, na jakie przyprawy postawić
Jak przyprawić szaszłyki na grilla, aby były pełne smaku i aromatu? Mamy tutaj absolutną dowolność. Dobór odpowiednich przypraw zależy przede wszystkim od naszych upodobań smakowych. W szczególności polecamy, takie przyprawy jak: