• Link został skopiowany

Biorę same unikatowe składniki i robię najlepsze szaszłyki na osiedlu. Pachnie na całą ulicę

Szaszłyki na majówkę to świetny pomysł na szybkie przyrządzenie przepysznych smakołyków. Taka przekąska jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Ponadto bardzo łatwo można ją zrobić. Kilka składników, odpowiednio rozgrzany grill i możemy działać!
Zdjęcie ilustracyjne
istock

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Będzie kolorowo, pysznie i smacznie!

Jak zrobić szaszłyki na grilla, aby zapewnić gościom najlepsze kulinarne doznania? Z tym pytaniem, zaczynają mierzyć się miłośnicy majówkowego grillowania. Sezon na plenerowego grilla zbliża się do nas wielkimi krokami. Kolorowe szaszłyki to nie tylko uczta dla naszych żołądków, ale i oczu. Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Poniżej jeden z pierwszych przepisów na szaszłyki domowej roboty.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Oto przepis krok po kroku:

Składniki:

  • połowa czerwonej i żółtej papryki
  • 500 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka suszona, zioła prowansalskie - do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • połowa cebuli

Zobacz, jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla:

  • W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Papryki dokładnie umyj. Pokrój na małe kawałki.
  • Umieść mięso w misce. Dołóż pokrojone papryki.
  • Cebule obierz i pokrój. Dodaj do miski.
  • Czosnek obierz i posiekaj. Dodaj do miski.
  • Dolej olej do miski. Dodaj przyprawy. Wymieszaj wszystkie dokładnie. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  • Przygotuj patyczki do grillowania.
  • Następnie nadziej wszystkie składniki na patyczki.
  • Rozgrzej dobrze grilla i umieść patyki ze składnikami na ruszcie. Przystąp do grillowania. Pamiętaj o obracaniu.

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla? Zobacz, jak zaskoczyć smakiem gości

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla? Mięso wieprzowe można zestawiać z wieloma dodatkami. Jednak nie musimy kupować mnóstwa produktów, aby stworzyć pyszne danie. Jak się robi najlepsze szaszłyki na grilla? Oto prosty przepis:

Do przygotowania szaszłyków, będziemy potrzebowali:

  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 2-3 łyżki musztardy
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, przyprawa do grilla - do smaku

Wykonanie:

  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę i olej z przyprawami.
  • Następnie przygotuj mięso. Karkówkę pokrój na kawałki i włóż do marynaty. Wymieszaj dobrze i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  • W tym czasie przygotuj warzywa. Papryki umyj, pokrój. Pozbądź się gniazd nasiennych.
  • Cebule obierz i pokrój.
  • Marchewkę umyj i pokrój.
  • Pieczarki umyj i pokrój.
  • Przystąp do nadziewania składników na patyki do szaszłyków. Kolejno niech będzie to: pokrojona papryka, cebula, mięso, marchewka, pieczarki, mięso.
  • Rozgrzej grilla i ułóż szaszłyki na ruszcie. Pamiętaj o odwracaniu, aby mięso i warzywa były równo zgrillowane.
Szaszłyki na grilla
Szaszłyki na grillapexels.com

Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami? Sprawdź, jakie mięso na szaszłyki z grilla wybrać

Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami? Przepis na bazie grzybów i cukinii zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Te szaszłyki będą daniem popisowym! To pewne!

Co będzie najlepsze na szaszłyki z grilla? Oto przepis:

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2-3 cukinie
  • pomidorki koktajlowe
  • figi - 10 sztuk
  • 100-200 g boczku w plasterkach
  • około 4-5 cebul białych
  • olej - kilka łyżek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, suszona bazylia

Wykonanie:

  • Przygotuj mięso. Pokrój je na kawałki sporej wielkości. Tak, aby łatwo było nadziać je na patyki do szaszłyków.
  • Dalej przygotuj marynatę. Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i olej. Wrzuć do marynaty mięso. 
  • Odstaw na godzinę do lodówki. Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, możesz pozostawić je na dłużej. Wówczas mięso, będzie miało intensywniejszy smak.
  • W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
  • Papryki umyj, osusz i pokrój. Pozbądź się nasion.
  • Umyj pomidorki koktajlowe.
  • Figi umyj i pokrój.
  • Cukinii umyj i pokrój na kawałki.
  • Cebulę obierz i pokrój.
  • Pieczarki umyj i pokrój.
  • Mięso zawiń w plastry boczku.
  • Nadziej wszystkie składniki na patyki do szaszłyków.
  • Przystąp do grillowania. Mięso musi być miękkie. Pamiętaj o tym, aby obracać szaszłyki.

Jak przyprawić szaszłyki na grilla? Zobacz, na jakie przyprawy postawić

Jak przyprawić szaszłyki na grilla, aby były pełne smaku i aromatu? Mamy tutaj absolutną dowolność. Dobór odpowiednich przypraw zależy przede wszystkim od naszych upodobań smakowych. W szczególności polecamy, takie przyprawy jak:

  • czosnek suszony
  • bazylia suszona
  • kminek
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • papryka suszona ostra, słodka, wędzona
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • estragon.

Zobacz też: Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje

Więcej o: