To najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów. Nie pomoże nawet gotowanie

W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej. Osoba przygotowująca ten bulion ma swoją własną recepturę, która gwarantuje unikalny smak. Warto jednak wiedzieć, co nie powinno znaleźć się w naszym garnku.

Już nasze babcie twierdziły, że rosół to antidotum na wszelkie choroby i gotowały go gdy tylko ktoś w domu poczuł się źle. Nie myliły się. Rosół z kury ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Zawiera też cysteinę – aminokwas potrzebny do tworzenia białek, także tych odpowiedzialnych za odporność.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczych

Rosół jest bogatym źródłem różnorodnych minerałów, w tym potasu, który pełni kluczową rolę w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu oraz kontrolowaniu ciśnienia krwi. Dodatkowo zawiera fosfor, wapń i magnez, niezbędne dla zdrowia kości, zębów, serca, nerek i układu nerwowego.

Warto podkreślić także obecność żelaza i witamin A, E, B2 i B12. Choć podczas długiego gotowania witamina C może się zdegradować, można ją łatwo uzupełnić poprzez posypanie bulionu natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem przed podaniem.

Czy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczychCzy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczych Czy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczych Foto: guvo59/pixabay.com

Czego nie wolno dodawać do rosołu? Możesz narazić się na problemy zdrowotne

Rosół, tradycyjnie gotuje się z mięsa kurczaka, kaczki lub indyka, czasem także wołowiny. Następnie dodaje się warzywa takie jak marchew, pietruszka, seler, por, cebula oraz przyprawy np. liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Całość gotuje się w wodzie przez dłuższy czas, aby uzyskać pełny aromat i smak. To właśnie taka mieszanka zapewni nam wartościowy wywar. Wszystko zmienia się jednak gdy modyfikujemy przepis.

Warto pamiętać, że podczas dodawania składników do rosołu należy pominąć głowę, ogon oraz podroby. Jest to istotne, ponieważ te części drobiu mogą być miejscem występowania pasożytów, które mogłyby zanieczyścić wywar i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Zaleca się korzystanie jedynie wybranych części kurczaka, które są bezpieczne i odpowiednie do spożycia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.