Przyrządzanie obiadów nie zawsze jest prostą sprawą. Czasem okazuje się, że pomimo dużego wachlarza przepisów, które znamy i tak nie wiemy, co przyrządzić. Wtedy na pomoc przychodzi ten smakołyk, który jest pyszny, oryginalny i soczysty jak nic innego.
OnlyZoia /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Obok ziemniaków i smacznej surówki w wielu domach zawsze musi się pojawić mięso. Zazwyczaj jest to schabowy, który jest tak dobrze nam znany od lat. Inną opcją jest wykorzystanie do tego innego rodzaju mięsa i delektowanie się jego delikatnością. Sznycle po francusku będą więc idealną propozycją, której trudno odmówić.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Co wyróżnia ten kotlety od innych, podobnych? Przede wszystkim sposób wykonania. Aby je zrobić, mięso drobiowe należy pokroić na drobne kawałki, a resztę składników z listy połącz w misce. Do powstałej masy wrzuca się kurczaka i całość dokładnie miesza. Na koniec podsmaża się masę z mięsem i gotowe. Kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami i tak naprawdę ze wszystkim smakują bardzo dobrze. To jest świetna alternatywa nie tylko dla schabowych, a także mielonych.
Przepis na sznycle drobiowe po francusku
Składniki
1 kg filetów drobiowych,
duża cebula,
150 ml mleka,
2 średnie jajka,
50 g mąki pszennej,
200 g żółtego sera w kostce,
łyżka musztardy francuskiej,
olej,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.