Od dziś będziesz je podawać zamiast schabowych. Zamocz mięso w cieście i sprawdź, jakie są pyszne

Przyrządzanie obiadów nie zawsze jest prostą sprawą. Czasem okazuje się, że pomimo dużego wachlarza przepisów, które znamy i tak nie wiemy, co przyrządzić. Wtedy na pomoc przychodzi ten smakołyk, który jest pyszny, oryginalny i soczysty jak nic innego.

Obok ziemniaków i smacznej surówki w wielu domach zawsze musi się pojawić mięso. Zazwyczaj jest to schabowy, który jest tak dobrze nam znany od lat. Inną opcją jest wykorzystanie do tego innego rodzaju mięsa i delektowanie się jego delikatnością. Sznycle po francusku będą więc idealną propozycją, której trudno odmówić.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Co wyróżnia ten kotlety od innych, podobnych? Przede wszystkim sposób wykonania. Aby je zrobić, mięso drobiowe należy pokroić na drobne kawałki, a resztę składników z listy połącz w misce. Do powstałej masy wrzuca się kurczaka i całość dokładnie miesza. Na koniec podsmaża się masę z mięsem i gotowe. Kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami i tak naprawdę ze wszystkim smakują bardzo dobrze. To jest świetna alternatywa nie tylko dla schabowych, a także mielonych.

Przepis na sznycle drobiowe po francusku

Składniki

  • 1 kg filetów drobiowych,
  • duża cebula,
  • 150 ml mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
  3. Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: