Kuchnia angielska nie jest przez nas tak często robiona, jak włoska, czy amerykańska. Przez wiele osób jest nawet niedoceniana. Jednak można znaleźć tam pozycje, które są smaczne i ciekawe. Jedną z nich jest ten obiad, który aż krzyczy, by go zrobić. By był smaczniejszy, zastosuj jedną zmianę.
Fot. Shutterstock, Joe Gough
REKLAMA
REKLAMA
Bangers and mash to potrawa kuchni angielskiej i można ją najczęściej skosztować w brytyjskich pubach. W jej skład wchodzą kiełbaski, porcja tłuczonych ziemniaków, a także aromatyczny sos. Jak widać, nie ma w niej nic skomplikowanego i na pewno poradzimy sobie z jej wykonaniem. Określenie bangers podobno powstała podczas I wojny światowej, kiedy niedobory mięsa spowodowały, że kiełbasy wytwarzano z wieloma wypełniaczami, zwłaszcza wodą. To właśnie sprawiało, że po ugotowaniu i nacięciu, kiełbaski wybuchały.
REKLAMA
Zobacz wideo Spiralny chlebek z mięsem
Kiełbaski, które się podaje w tym daniu, mogą być wieprzowe, wołowe lub jagnięce. Jednak jednym z najbardziej tradycyjnych paluszków mięsnych jest kiełbasa Cumberland. Jest to zwinięta kiełbasa wieprzowa z północno-zachodniej Anglii. W Polsce możemy ją zamienić na naszą tradycyjną białą kiełbasę, którą wykorzystujemy do białego barszczu lub żurku.
Przepis na bangers and mash, czyli kiełbasę z purée
Składniki
500 ml bulionu,
800 g ziemniaków,
500 g białej kiełbasy,
2 cebule,
2 łyżki sosu Worcester,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
100 ml mleka.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i ułóż na niej warzywo. Pomiędzy cebulą ułóż nacięte kiełbaski.
Tak przygotowane składniki włóż do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i przemieszaj cebulę, kiełbaski ułóż drugą stroną na warzywie i ponownie zapiekaj przez 10 minut.
Gdy składniki się wypiekły, przełóż kiełbaski do naczynia żaroodpornego. Cebulę przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj sos Worcester i musztardę. Gotuj całość przez około 10 minut.
Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Później odcedź, wlej mleko i rozgnieć, tworząc purée.
Sos zmiksuj za pomocą blendera, możesz również przecedzić go przez sitko.
Na patelni rozłóż purée, następnie połóż kiełbaski i polej wszystko sosem. Danie możesz podawać z ugotowanym zielonym groszkiem.