• Link został skopiowany

Co wybrać na jutrzejszy obiad? Angielskie chłopskie jadło sprawdzi się wyśmienicie. Zrób tylko tę zmianę

Kuchnia angielska nie jest przez nas tak często robiona, jak włoska, czy amerykańska. Przez wiele osób jest nawet niedoceniana. Jednak można znaleźć tam pozycje, które są smaczne i ciekawe. Jedną z nich jest ten obiad, który aż krzyczy, by go zrobić. By był smaczniejszy, zastosuj jedną zmianę.
Biała kiełbasa i ziemniaki, czyli bangers and mash
Fot. Shutterstock, Joe Gough

Bangers and mash to potrawa kuchni angielskiej i można ją najczęściej skosztować w brytyjskich pubach. W jej skład wchodzą kiełbaski, porcja tłuczonych ziemniaków, a także aromatyczny sos. Jak widać, nie ma w niej nic skomplikowanego i na pewno poradzimy sobie z jej wykonaniem. Określenie bangers podobno powstała podczas I wojny światowej, kiedy niedobory mięsa spowodowały, że kiełbasy wytwarzano z wieloma wypełniaczami, zwłaszcza wodą. To właśnie sprawiało, że po ugotowaniu i nacięciu, kiełbaski wybuchały.

Zobacz wideo Spiralny chlebek z mięsem

Kiełbaski, które się podaje w tym daniu, mogą być wieprzowe, wołowe lub jagnięce. Jednak jednym z najbardziej tradycyjnych paluszków mięsnych jest kiełbasa Cumberland. Jest to zwinięta kiełbasa wieprzowa z północno-zachodniej Anglii. W Polsce możemy ją zamienić na naszą tradycyjną białą kiełbasę, którą wykorzystujemy do białego barszczu lub żurku.

Przepis na bangers and mash, czyli kiełbasę z purée

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 800 g ziemniaków,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki sosu Worcester,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 100 ml mleka.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i ułóż na niej warzywo. Pomiędzy cebulą ułóż nacięte kiełbaski.
  2. Tak przygotowane składniki włóż do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i przemieszaj cebulę, kiełbaski ułóż drugą stroną na warzywie i ponownie zapiekaj przez 10 minut. 
  3. Gdy składniki się wypiekły, przełóż kiełbaski do naczynia żaroodpornego. Cebulę przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj sos Worcester i musztardę. Gotuj całość przez około 10 minut.
  4. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Później odcedź, wlej mleko i rozgnieć, tworząc purée. 
  5. Sos zmiksuj za pomocą blendera, możesz również przecedzić go przez sitko. 
  6. Na patelni rozłóż purée, następnie połóż kiełbaski i polej wszystko sosem. Danie możesz podawać z ugotowanym zielonym groszkiem.
Więcej o: