-
Haps
-
Jak przygotować
- Deser warstwowy, który skrywa w sobie słodki krem. Zrobisz go szybciej niż szarlotkę i sernik
Deser warstwowy, który skrywa w sobie słodki krem. Zrobisz go szybciej niż szarlotkę i sernik
Ciasta to słodkie desery, po które naprawdę bardzo często sięgamy. To właśnie one królują na świątecznych stołach, a także są ważnym elementem przyjęć. W zależności od naszych upodobań smakowych, możemy wybrać różnego rodzaju słodkości. Następnym razem, gdy będziesz się zastanawiać, co przygotować, polecamy wybrać ten deser.
Deser mille-feuille można znać pod wieloma nazwami. W Ameryce Północnej mówi się na nie Napoleon, a w Wielkiej Brytanii plasterek wanilii lub plasterek kremu. Przepis na tę słodycz wywodzi się jednak z Francji, a do jego zrobienia potrzebujemy ciasta francuskiego i słodkiego kremu. Zagłębiając się w historię, okazuje się, że na jego nowoczesną formę wpłynęły ulepszenia dokonane przez Marie-Antoine Carême.
Zobacz wideo Rozkoszne jabłka pod kruszonką
Tradycyjnie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego na przemian z dwiema warstwami kremu. Wierzchnią warstwę ciasta wykańcza się na różne sposoby: czasami smaruje się ją bitą śmietaną, można ją posypać cukrem pudrem, kakao, bułką tartą lub posiekanymi płatkami migdałów. Może być również pokryta lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Tak naprawdę to, jak je udekorujemy, zależy tylko od nas.
Przepis na Mille-feuille
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła,
- 2 łyżki mleka.
- posiekane migdały do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem.
- Ciasto francuskie rozwałkuj na cieńszy placek i pokrój na równe prostokąty.
- Kawałki ciasta ułóż na blaszce, nakłuj widelcem i przykryj drugą blachą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- W rondlu zagotuj mleko z ekstraktem waniliowym. W misce ubij żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając. Przenieś masę z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy krem wystygnie, ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie połącz krem z ubitą śmietaną, a następnie wstaw go do lodówki, aby się schłodził.
- Teraz przygotuj polewę. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Na jeden arkusz ciasta francuskiego nałóż połowę kremu, przykryj drugim arkuszem. Polej polewą czekoladową, udekoruj posiekanymi migdałami.
- Przygotowane ciastka wstaw do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie masa stężała.