Zabrakło ci chleba? Wyrób ciasto z 4 składników i wrzuć na patelnię. Domowe pieczywo w kilka minut

Wstajesz rano, masz ochotę na smakowite kanapeczki, ale okazuje się, że dzień wcześniej zapomniałaś kupić chleba? Nic straconego. Z pomocą tego przepisu będziesz cieszyć się pysznym i świeżym pieczywem już po kilku minutach. I to bez użycia piekarnika.

Kruchy na zewnątrz, a mięciutki w środku, do tego świeży i jeszcze ciepły. Tak brzmi opis idealnego chleba. Jeśli nie udało ci się go dostać w sklepie, nic straconego. W zaledwie kilkanaście minut przygotujesz smakowity bochenek, który zrobisz na patelni. Idealnie nada się zarówno do kanapek, jak i dodatek do innych dań.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak zrobić szybko domowy chleb? Upichcisz go na patelni

Chyba nie ma nic lepszego niż świeży i jeszcze ciepły, domowy chleb. Niestety, jego przygotowanie bywa czasochłonne, a niekiedy nawet męczące. Nic dziwnego, że wiele osób decyduje się na gotowe bochenki oferowane przez piekarnie i sklepy. Jeśli zależy ci na samodzielnym wypieku, ale nie chcesz poświęcać na niego dużo czasu, zrób chleb z patelni. Jest równie pyszny, a przy tym przygotowanie go jest banalnie proste i zajmuje chwilę. 

Jakie składniki na chleb domowy z patelni? Potrzebujesz niewiele

Do przygotowania chleba z patelni będziesz potrzebować:

  • 450 g mąki pszennego typu 450,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (150 ml),
  • 1 łyżeczkę białego cukru,
  • torebkę suchych drożdży, czyli ok. 7 g (nieco ponad 2 łyżeczki),
  • 150 ml kefiru (nada się też jogurt naturalny),
  • niepełna łyżeczka soli,
  • ok. 2 łyżeczki oleju rzepakowego.

Jak zrobić domowy chleb z patelni?Jak zrobić domowy chleb z patelni? Jak zrobić domowy chleb z patelni? Fot. pexels.com / Klaus Nieisen

Jak się robi chleb na patelni? To banalnie proste

Zrobienie domowego chleba z patelni jest naprawdę proste i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie, aż ciasto nieco wyrośnie, resztę czynności zrobisz w mig. Zacznij do przesiania mąki do wysokiej miski oraz rozpuszczenia w szklance ciepłej wody suchych drożdży i cukru. Gotową mieszankę wlej do mąki i dokładnie, acz delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie do ciasta dolej kefiru, wsyp soli, wymieszaj i ponownie odłóż na 20 minut, chyba że zależy ci na wyjątkowo puszystym pieczywie. Wtedy daj ciastu godzinę. Po czasie jeszcze raz wyrób, a na koniec uformuj placek. Ważne jest, aby zmieścił się na patelni, na której w międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oleju. Ostatnim krokiem jest wrzucenie na nią ciasta i przykrycie pokrywką. Teraz wystarczy piec go na średnim ogniu około 15 minut z każdej strony. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.