Kruchy na zewnątrz, a mięciutki w środku, do tego świeży i jeszcze ciepły. Tak brzmi opis idealnego chleba. Jeśli nie udało ci się go dostać w sklepie, nic straconego. W zaledwie kilkanaście minut przygotujesz smakowity bochenek, który zrobisz na patelni. Idealnie nada się zarówno do kanapek, jak i dodatek do innych dań.
Chyba nie ma nic lepszego niż świeży i jeszcze ciepły, domowy chleb. Niestety, jego przygotowanie bywa czasochłonne, a niekiedy nawet męczące. Nic dziwnego, że wiele osób decyduje się na gotowe bochenki oferowane przez piekarnie i sklepy. Jeśli zależy ci na samodzielnym wypieku, ale nie chcesz poświęcać na niego dużo czasu, zrób chleb z patelni. Jest równie pyszny, a przy tym przygotowanie go jest banalnie proste i zajmuje chwilę.
Do przygotowania chleba z patelni będziesz potrzebować:
Zrobienie domowego chleba z patelni jest naprawdę proste i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie, aż ciasto nieco wyrośnie, resztę czynności zrobisz w mig. Zacznij do przesiania mąki do wysokiej miski oraz rozpuszczenia w szklance ciepłej wody suchych drożdży i cukru. Gotową mieszankę wlej do mąki i dokładnie, acz delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie do ciasta dolej kefiru, wsyp soli, wymieszaj i ponownie odłóż na 20 minut, chyba że zależy ci na wyjątkowo puszystym pieczywie. Wtedy daj ciastu godzinę. Po czasie jeszcze raz wyrób, a na koniec uformuj placek. Ważne jest, aby zmieścił się na patelni, na której w międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oleju. Ostatnim krokiem jest wrzucenie na nią ciasta i przykrycie pokrywką. Teraz wystarczy piec go na średnim ogniu około 15 minut z każdej strony. Smacznego!