Wiosna już za pasem, podobnie jak święta Wielkanocne, i czas już powoli pomyśleć o porządkach. Jedną z rzeczy, jakie wówczas czyścimy, są szafki kuchenne i choć teoretycznie nie powinno to sprawić większego kłopotu, to jednak czasem jest inaczej. A jak poradzić sobie z nawet ciężkimi zabrudzeniami, wykorzystując jedynie to, co mamy w domu? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Zresztą zobaczcie sami.
Zobacz wideo Zastanawiasz się, czym czyścić stal nierdzewną, aby zawsze była błyszcząca? Sprawdź nasze domowe sposoby!
Czyszczenie szafek kuchennych. Te trzy substancje są tanie i świetnie czyszczą
Jak sprawnie i niedrogo wyczyścić kuchenne szafki? Najlepsze, i zarazem też najbezpieczniejsze, środki czyszczące to te, które bazują na trzech substancjach, które ma w domu chyba każda gospodyni (i każdy gospodarz). Co się sprawdzi? Takie produkty, jak:
- ocet - służy nie tylko do gotowania czy konserwowania żywności, ale również do czyszczenia. Trzeba go tylko wymieszać z wodą w proporcji jeden do dwóch (np. kubek octu na dwa kubki wody) i taką mieszanką spryskać tłuste zabrudzenia, po czym zostawić na 15 minut. Po tym czasie należy przetrzeć powierzchnię szmatką z odrobiną płynu do szyb i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Uwaga - w przypadku mebli lakierowanych i drewnianych zalecana szczególna ostrożność;
- soda oczyszczona - wymieszana z wodą w proporcji dwa do jednego (dwie łyżki sody na łyżkę wody) również świetnie radzi sobie z trudnymi zabrudzeniami szafek kuchennych i nie tylko;
- woda amoniakalna - jest to roztwór zrobiony z jednej łyżki amoniaku i czterech litrów wody, idealny do wyczyszczenia najgorszych, tłustych zabrudzeń. Tylko trzeba pamiętać, aby wszystkie powierzchnie nim czyszczone potem przemyć samą wodą i wytrzeć do sucha.
Czyszczenie szafek kuchennych. Kilka podstawowych zasad robienia porządków
Na koniec przypomnimy jeszcze kilka ogólnych, ale przy tym ważnych zasad sprzątania. Zabierając się za czyszczenie szafek, blatów i innych mebli (i to nie tylko kuchennych) trzeba pamiętać, aby:
- czyszczenie zawsze zaczynać od samej góry - w ten sposób unikniemy konieczności ponownego czyszczenia powierzchni niżej położonych,
- myć wszystkie blaty i szafki kuchenne na bieżąco, a zwłaszcza tuż po przygotowywaniu posiłków,
- systematycznie czyścić też kuchenkę, piekarnik i zmywarkę, aby nie dopuścić do gromadzenia się w nich brudu i resztek jedzenia przez dłuższy czas, bo wtedy dużo trudniej je wyczyścić.