Co dom to zwyczaj i nie wszędzie i nie zawsze na Wielkanoc przygotowuje się żurek. W wielu domach obowiązkową pozycją jest barszcz biały. Wydawać by się mogło, że to dwie niemal identyczne zupy, jednak nic bardziej mylnego. Barszcz i żurek różni podstawowa rzecz, a mianowicie zakwas. Jak zrobić zakwas na barszcz i czym różni się od zakwasu na żurek? Oba przepisy mają jednak wspólną cechę - mąka musi być z grubego przemiału, a dokładniej najlepiej sprawdzi się typ 2000. Tylko zakwas na żurek składa się z mąki żytniej, na barszcz zaś z pszennej.
Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Tylko ta mąka się nadaje
Składniki:
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej (typ 2000),
- 500 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej,
- 3-4 duże ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 łyżka suszonego majeranku.
Zakwas na barszcz biały - sposób wykonania:
- Przygotuj słoik. Powinien być czysty i suchy, a najlepiej, żeby go wcześniej wyparzyć. Następnie przesiej do niego mąkę.
- Czosnek rozgnieć nożem i dodaj do słoika z mąką. Dodaj także resztę przypraw i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Słoik z zakwasem przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Zakwas powinien dojrzewać ok. 5 dni.
- Pamiętaj, żeby codziennie, najlepiej dwa razy zamieszać zakwas i po 5 dniach spróbować, czy poziom kwasowości jest odpowiedni. Jeśli zakwas jest za mało kwaśny, daj mu jeszcze 2 dni.
Kiedy zakwas na barszcz biały uzyska już dostateczne poziom kwaśności, przelej go do butelek, zakręć i przechowuj w lodówce. Taki zakwas nie ma prawa nie wyjść, ale pamiętaj, żeby mieszać go drewnianą łyżką. Metal wchodzi w reakcję z kwasem i przez to zakwas może się zepsuć.