Zakwas na barszcz biały. Sprawdzi się tylko jedna mąka - inna niż do żurku

Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.

Co dom to zwyczaj i nie wszędzie i nie zawsze na Wielkanoc przygotowuje się żurek. W wielu domach obowiązkową pozycją jest barszcz biały. Wydawać by się mogło, że to dwie niemal identyczne zupy, jednak nic bardziej mylnego. Barszcz i żurek różni podstawowa rzecz, a mianowicie zakwas. Jak zrobić zakwas na barszcz i czym różni się od zakwasu na żurek? Oba przepisy mają jednak wspólną cechę - mąka musi być z grubego przemiału, a dokładniej najlepiej sprawdzi się typ 2000. Tylko zakwas na żurek składa się z mąki żytniej, na barszcz zaś z pszennej. 

Zobacz wideo

Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Tylko ta mąka się nadaje

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej (typ 2000),
  • 500 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej,
  • 3-4 duże ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Zakwas na barszcz biały - sposób wykonania:

  1. Przygotuj słoik. Powinien być czysty i suchy, a najlepiej, żeby go wcześniej wyparzyć. Następnie przesiej do niego mąkę. 
  2. Czosnek rozgnieć nożem i dodaj do słoika z mąką. Dodaj także resztę przypraw i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. 
  3. Słoik z zakwasem przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Zakwas powinien dojrzewać ok. 5 dni. 
  4. Pamiętaj, żeby codziennie, najlepiej dwa razy zamieszać zakwas i po 5 dniach spróbować, czy poziom kwasowości jest odpowiedni. Jeśli zakwas jest za mało kwaśny, daj mu jeszcze 2 dni. 

Kiedy zakwas na barszcz biały uzyska już dostateczne poziom kwaśności, przelej go do butelek, zakręć i przechowuj w lodówce. Taki zakwas nie ma prawa nie wyjść, ale pamiętaj, żeby mieszać go drewnianą łyżką. Metal wchodzi w reakcję z kwasem i przez to zakwas może się zepsuć.

Więcej o: