Pyszna i tania sałatka. To tylko makaron i cztery dodatki, a teściowa przez nią zaczęła mnie szanować

Sałatka z makaronem to przepis, który wykonuję przynajmniej raz w tygodniu. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, względnie tania i może stać w lodówce nawet kilka dni, bo nie podchodzi wodą - nie ma w niej majonezu. Kiedy przyniosłam ją na imieniny do teściowej, każdy był zachwycony.

Sałatka z makaronem, o której dziś będzie kilka słów, spokojnie może służyć za "pełnoprawny" posiłek i możesz zrobić ją także na ciepło. Przepis na sałatkę makaronową, którą kocha moja rodzina, jest banalnie prosty i jedyne, co może sprawić problem to krojenie suszonych pomidorów i zbyt klejący się do noża czosnek. Jeśli szukasz naprawdę prostego, ale jednocześnie sycącego i smacznego przepisu na kolację lub lunch do pracy, ta sałatka sprawdzi się najlepiej. Tylko nie jedz jej przed randką, chyba że twoja połówka lubi zapach czosnku

Zobacz wideo

Pyszna sałatka z makaronem - przepis, który kocha moja rodzina

Składniki:

  • opakowanie ulubionego makaronu, ja używam kokardek, ale mogą być także świderki, penne (ok. 350 g),
  • słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia - do smaku,
  • prażony słonecznik - ok 50-7 g,
  • sól, pieprz, olej z pomidorów.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorwami - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Powinien być al dente. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników.
  2. Suszone pomidory odsącz z oleju, ale nie wylewaj go. Następnie pokrój pomidory w kostkę i przełóż do miski.
  3. Odcedzony makaron wymieszaj z pomidorami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listki bazylii porwane w dłoniach lub pokrojone.
  4. Na niewielkiej ilości tłuszczy podsmaż nasiona słonecznika - wtsraczy spora garść. Uważaj jednak, żeby go nie spalić. Powinien się jedynie lekko zarumienić.
  5. Słonecznik dodaj do miski z resztą składników, dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj olej z suszonych pomidorów. Dokładnie wymieszaj i zajadaj.

Taką sałatkę możesz także dowolnie modyfikować dodatkami. Ostatnio dodałam do niej podsmażoną pierś z kurczaka, a dwa miesiące temu wędzona pierś, a na święta dodałam tuńczyka. To danie przyjmie prawie wszystko i smakuje i na zimno i na ciepło. Odkąd poznałam ten przepis, zawsze mam w domu bazylię i suszone pomidory. 

Więcej o: