Już nie robię klasycznej jajecznicy. Śniadaniową klasykę zamieniłam na kolorową, warzywną wersję

Klasyczna jajecznica odejdzie w zapomnienie, gdy spróbujesz tego rewelacyjnego przepisu. Tu zamiast jajek królują na pierwszym miejscu... warzywa! Ten nietypowy zamiennik gwarantuje obłędne śniadanie pełne witamin i kolorów. Wystarczy podsmażyć, doprawić i można się zajadać bez końca.

W porze śniadaniowej na stołach króluje nabiał, sery, wędliny, granola świeże owoce i wiele innych apetycznych składników. nic nie może się jednak mierzyć z daniami z jajek. Dzisiaj mamy jednak dość odważną i nietypową propozycję na jajecznicę bazującą na warzywach, a raczej na kwiatach!

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Koniec z nudnymi śniadaniami. Jajecznica z warzyw to prawdziwe dzieło sztuki 

Jajka królują na stołach o poranku - chętnie nakładamy je na kanapkę, gotujemy na miękko, robimy sadzone czy kultową jajecznicę. Warto jednak poznać zamiennik roślinny, który odczaruje poranne śniadania i nada im koloru, oryginalnego saku i powiewu świeżości. Mowa tu o jajecznicy bazującej na warzywach, które są w zasadzie kwiatami. Kalafiornica to nic innego jak drobno rozbite różyczki kalafiora, które mają zastąpić jajka - gwarantujemy, ze ten odważny pomysł jest niebiańsko smaczny i pięknie prezentuje się na talerzu. 

Do zrobienia kalafiornicy nie trzeba wiele. Głównym składnikiem jest oczywiście podgotowany kalafior, jednak warto wzbogacić go o kolorowe przyprawy takie jak kurkuma, i curry, a także świeży szczypiorek, pomidorki koktajlowe czy zieloną paprykę. Takie zestawienie to prawdziwe arcydzieło smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia o poranku. 

Kalafiornica to nowa wersja dla klasycznej jajecznicy 

Składniki: 

  • kilka różyczek kalafiora
  • cebula,
  • pomidorki koktajlowe,
  • szczypiorek
  • kawałek zielonej lub czerwonej papryki,
  • kurkuma,
  • curry,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek gotuj kalafior, by był miękki. 
  2. Różyczki delikatnie rozgnieć na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie zrób z papryką i pomidorkami koktajlowymi. 
  3. Na patelni rozpuść masło, na tłuszcz wrzuć cebulę, po chwili paprykę oraz pomidorki. Warzywa podsmaż przez około dwie minuty, po czym dodaj rozgniecionego kalafiora. 
  4. Kalafiornicę dopraw wszystkimi przyprawami i na koniec posyp poszatkowanym szczypiorkiem. 
  5. Danie serwuj z pieczywem lub miksem innych warzyw, smacznego!
Więcej o: