W porze śniadaniowej na stołach króluje nabiał, sery, wędliny, granola świeże owoce i wiele innych apetycznych składników. nic nie może się jednak mierzyć z daniami z jajek. Dzisiaj mamy jednak dość odważną i nietypową propozycję na jajecznicę bazującą na warzywach, a raczej na kwiatach!
Jajka królują na stołach o poranku - chętnie nakładamy je na kanapkę, gotujemy na miękko, robimy sadzone czy kultową jajecznicę. Warto jednak poznać zamiennik roślinny, który odczaruje poranne śniadania i nada im koloru, oryginalnego saku i powiewu świeżości. Mowa tu o jajecznicy bazującej na warzywach, które są w zasadzie kwiatami. Kalafiornica to nic innego jak drobno rozbite różyczki kalafiora, które mają zastąpić jajka - gwarantujemy, ze ten odważny pomysł jest niebiańsko smaczny i pięknie prezentuje się na talerzu.
Do zrobienia kalafiornicy nie trzeba wiele. Głównym składnikiem jest oczywiście podgotowany kalafior, jednak warto wzbogacić go o kolorowe przyprawy takie jak kurkuma, i curry, a także świeży szczypiorek, pomidorki koktajlowe czy zieloną paprykę. Takie zestawienie to prawdziwe arcydzieło smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia o poranku.
Składniki:
Sposób przygotowania: