• Link został skopiowany

Na Wielkanoc zawsze robię tę sałatkę śledziową. Idealnie łączy się z mięsem i jajkami

Sałatka na Wielkanoc to nie koniecznie musi być jarzynowa albo gyros. Ja od lad robię sałatkę śledziową już w Wielki Piątek i zajadamy się nią aż do poniedziałku. Przepis jest banalny, a sałatka idealnie pasuje do jajek i domowej wędliny. Ważne są grzybki.
Sałatka śledziowa
Timur Malazoniia /Shutterstock

Ja nigdy się nie zgodzę się stwierdzeniem, że śledzie są tylko na Boże Narodzenie. Nie. Śledzie są pyszne zawsze, a ten przepis na sałatkę śledziową zasługuje na kulinarnego Oscara. Nie jest to tylko przepis przeznaczony dla osób praktykujących kulinarne obyczaje, ale w moim domu rodzinnym tę sałatkę robi się zawsze w Wielki Piątek i zajadamy się nią przez całe święta wielkanocne. Wystarczą śledzie, przyprawy i co ważne - grzybki marynowane. Taka sałatka to istota smaku, ale nie możesz zapomnieć, żeby porządnie wymoczyć śledzi. Inaczej cały smak zniknie, zostanie tylko sól. 

Zobacz wideo

Sałatka śledziowa na Wielkanoc - przepis, który kocha moja rodzina

Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledziowych,
  • słoik marynowanych grzybków (ok. 200 g),
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • płaska łyżka ziół prowansalskich,
  • grubo zmielony pieprz,
  • opcjonalnie dwie łyżki musztardy francuskiej.

Sałatka śledziowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wymoczenia płatów śledziowych. Mocz je w kilku wodach, aż ich poziom słoności będzie ci odpowiadał. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników.
  2. Grzybki marynowane drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę, a czosnek zmiel w prasce. Kiedy śledzie już dostatecznie się wymoczą, pokrój je w kostkę.
  3. Przygotuj miskę i włóż do niej wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Całość dokładnie wymiesza, a na wierzchu połóż posiekaną cebulkę. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką. Następnie odstaw na noc do lodówki. Jeśli uważasz, że sałatka jest zbyt "sucha", dodaj odrobinę oliwy lub soku z ogórków.
Śledzie pokrojone w kostkę
Śledzie pokrojone w kostkę Fot. Redakcja

Taka sałatka to idealny duet z jajkami na twardo, z domowym pasztetem i innymi wielkanocnymi przysmakami. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych, sałatka śledziowa długo pozostanie świeża i pyszna, jednak mam pewną wskazówkę. Przed dodaniem do sałatki, do cebuli dodaj niewielką ilość cukru. To sprawi, że cebula zmięknie, a cukier "wyciśnie" goryczkę z cebuli. Dzięki temu sałatka będzie dużo smaczniejsza.

Więcej o: