Sałatka na Wielkanoc to nie koniecznie musi być jarzynowa albo gyros. Ja od lad robię sałatkę śledziową już w Wielki Piątek i zajadamy się nią aż do poniedziałku. Przepis jest banalny, a sałatka idealnie pasuje do jajek i domowej wędliny. Ważne są grzybki.
Timur Malazoniia /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Ja nigdy się nie zgodzę się stwierdzeniem, że śledzie są tylko na Boże Narodzenie. Nie. Śledzie są pyszne zawsze, a ten przepis na sałatkę śledziową zasługuje na kulinarnego Oscara. Nie jest to tylko przepis przeznaczony dla osób praktykujących kulinarne obyczaje, ale w moim domu rodzinnym tę sałatkę robi się zawsze w Wielki Piątek i zajadamy się nią przez całe święta wielkanocne. Wystarczą śledzie, przyprawy i co ważne - grzybki marynowane. Taka sałatka to istota smaku, ale nie możesz zapomnieć, żeby porządnie wymoczyć śledzi. Inaczej cały smak zniknie, zostanie tylko sól.
REKLAMA
Zobacz wideo
Sałatka śledziowa na Wielkanoc - przepis, który kocha moja rodzina
Składniki:
4-5 solonych płatów śledziowych,
słoik marynowanych grzybków (ok. 200 g),
4 średnie ogórki kiszone,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebulka,
płaska łyżka ziół prowansalskich,
grubo zmielony pieprz,
opcjonalnie dwie łyżki musztardy francuskiej.
Sałatka śledziowa - sposób wykonania:
Zacznij od wymoczenia płatów śledziowych. Mocz je w kilku wodach, aż ich poziom słoności będzie ci odpowiadał. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników.
Grzybki marynowane drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę, a czosnek zmiel w prasce. Kiedy śledzie już dostatecznie się wymoczą, pokrój je w kostkę.
Przygotuj miskę i włóż do niej wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Całość dokładnie wymiesza, a na wierzchu połóż posiekaną cebulkę. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką. Następnie odstaw na noc do lodówki. Jeśli uważasz, że sałatka jest zbyt "sucha", dodaj odrobinę oliwy lub soku z ogórków.
Śledzie pokrojone w kostkęFot. Redakcja
Taka sałatka to idealny duet z jajkami na twardo, z domowym pasztetem i innymi wielkanocnymi przysmakami. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych, sałatka śledziowa długo pozostanie świeża i pyszna, jednak mam pewną wskazówkę. Przed dodaniem do sałatki, do cebuli dodaj niewielką ilość cukru. To sprawi, że cebula zmięknie, a cukier "wyciśnie" goryczkę z cebuli. Dzięki temu sałatka będzie dużo smaczniejsza.