Co zrobić, jak galaretka nie chce tężeć? Bosacka zdradziła patent. Nie musisz czekać godzinami

Galaretka to jeden z bardziej popularnych deserów. Lubiana przez dzieci i dorosłych. Często wykorzystujemy ją także przy pieczeniu ciast. Jedyną jej wadą jest długi czas tężenia. Katarzyna Bosacka podzieliła się trikiem, jak skrócić ten czas o połowę!

Desery składające się z dodatku galaretki z roku na rok nie tracą na popularności. Nic w tym dziwnego. Na rynku dostępna jest w coraz większej ilości kolorów takich jak: niebieski, czerwony, pomarańczowy czy nawet przezroczysty. Potrafią wyjątkowo urozmaicić wygląd przygotowanych wypieków i są pyszne. Jedynym jej minusem jest długi czas tężenia. Okazuje się, jednak że jest na to sposób.

Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami

Co zrobić, żeby galaretka szybciej stężała? Katarzyna Bosacka zdradziła jak to robi

Katarzyna Bosacka w swoim filmiku na Instagramie podzieliła się nieoczywistym sposobem przygotowania galaretki. Aby przyspieszyć jej proces tężenia, zamiast tradycyjnego dodawania tylko wrzątku do proszku galaretkowego, Bosacka radzi dolewanie też szklanki zimnej wody. Jednak dopiero, gdy cały proszek galaretki dokładnie rozpuści się już w gorącej wodzie.

 

Ten nietypowy krok ma za zadanie przyspieszyć proces stężenia galaretki, co sprawia, że deser jest gotowy do wstawienia do lodówki szybciej niż zwykle. Pomysł Bosackiej wywołał duże poruszenie wśród jej fanów, którzy zaskoczeni byli tak prostym, a zarazem skutecznym sposobem na przyspieszenie tego czasochłonnego procesu.

Co dobrego można zrobić z galaretki? Wypróbuj klasyczny deser z owocami

Aby wypróbować, czy trik Katarzyny Bosackiej działa, możemy szybko przygotować smaczny deser. Potrzebujemy do niego:

  • 1 opakowania galaretki o ulubionym smaku (np. truskawkowa, malinowa, cytrynowa),
  • Owoców sezonowych lub mrożonych (np. truskawki, maliny, borówki, poziomki),
  • Wody.

Instrukcja przygotowania:

  1. Przyszykuj owoce, które chcesz użyć w deserze. Możesz wybrać dowolne owoce sezonowe lub mrożone, które lubisz. I umieść je w pucharkach lub miseczkach.
  2. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami Bosackiej. Rozpuść proszek w połowie wrzącej potrzebnej wody. Gdy się rozpuści, dolej resztę już zimnej.
  3. Wlej galaretkę na owoce w pucharku lub miseczce.
  4. Wstaw owocowy deser z galaretką do lodówki i pozostawić go tam, aż galaretka całkowicie stężeje, co zazwyczaj zajmuje około godziny.

Możesz również eksperymentować z dodatkami do deseru, takimi jak bita śmietana na wierzchu lub dodanie gałek lodów jako uzupełnienie smaku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.