Desery składające się z dodatku galaretki z roku na rok nie tracą na popularności. Nic w tym dziwnego. Na rynku dostępna jest w coraz większej ilości kolorów takich jak: niebieski, czerwony, pomarańczowy czy nawet przezroczysty. Potrafią wyjątkowo urozmaicić wygląd przygotowanych wypieków i są pyszne. Jedynym jej minusem jest długi czas tężenia. Okazuje się, jednak że jest na to sposób.
Katarzyna Bosacka w swoim filmiku na Instagramie podzieliła się nieoczywistym sposobem przygotowania galaretki. Aby przyspieszyć jej proces tężenia, zamiast tradycyjnego dodawania tylko wrzątku do proszku galaretkowego, Bosacka radzi dolewanie też szklanki zimnej wody. Jednak dopiero, gdy cały proszek galaretki dokładnie rozpuści się już w gorącej wodzie.
Ten nietypowy krok ma za zadanie przyspieszyć proces stężenia galaretki, co sprawia, że deser jest gotowy do wstawienia do lodówki szybciej niż zwykle. Pomysł Bosackiej wywołał duże poruszenie wśród jej fanów, którzy zaskoczeni byli tak prostym, a zarazem skutecznym sposobem na przyspieszenie tego czasochłonnego procesu.
Aby wypróbować, czy trik Katarzyny Bosackiej działa, możemy szybko przygotować smaczny deser. Potrzebujemy do niego:
Instrukcja przygotowania:
Możesz również eksperymentować z dodatkami do deseru, takimi jak bita śmietana na wierzchu lub dodanie gałek lodów jako uzupełnienie smaku. Smacznego!