Pomidory wyhodowane własnymi rękoma zdecydowanie smakują lepiej niż te kupione w supermarkecie. O nasze przydomowe ogródki dbamy samodzielnie, mając pewność, co dokładnie rośnie nam tuż pod nosem. Największą popularnością cieszy się niezmiennie uprawa warzyw: marchewki, cebuli i pomidora - choć ten ostatni teoretycznie zalicza się do owoców. Jak prawidłowo zasiać pomidora w domu?
Własnoręczne przygotowanie sadzonek z rozsady wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Jako że pomidory są z natury ciepłolubne, lepiej je posiać kiedy minie już ryzyko nagłych przymrozków. Choć tegoroczny luty był wyjątkowo ciepły, to dopiero marzec stanowi idealną porę na wysiew. Roślina wykiełkuje i wyrośnie na sadzonkę po ok. 50-60 dniach, choć jest to zależne od wielu czynników, m.in. wilgotności, temperatury powietrza czy jakości nasion. Kiedy rozsada osiągnie 15-30 cm, będzie ją można przesadzić do ziemi na działce czy w przydomowym ogródku, by pięła się w górę i w końcu zaowocowała.
Zasianie pomidorów jest proste, ale wymaga od nas pewnego zaangażowania. Polecamy w tym celu kierować się sprawdzonymi wskazówkami, dotyczącymi m.in. rodzaju ziemi. Najlepiej sprawdzi się tu ziemia żyzna, lekka i przepuszczalna. Warto rozważyć zakup odpowiedniego podłoża do wysiewu, bogatego w składniki odżywcze, tak niezbędne dla rozwoju rośliny.
Nasiona pomidora możesz umieszczać zarówno w doniczkach, jak i skrzynkach czy innych pojemnikach. Ważne jednak, aby nasionka były przysypane cienką warstwą ziemi o grubości ok. jednego centymetra. Grubsza pokrywa mogłaby uniemożliwić roślinie wybicie się lub spowolnić cały proces. Trzeba również pamiętać o zachowaniu optymalnej temperatury. Na początku powinna ona wynosić ok. 20-25 st. Celsjusza, a kiedy sadzonka wzrośnie - od 15 do 20 st. Celsjusza. Równie istotne jest podlewanie sadzonek. Zamiast lać wodę po roślinie, zwilż jedynie podłoże.