Jeszcze nie jadłam tak dobrych placków. Nie są z ziemniaków, a są równie pyszne

Placki to bardzo popularny pomysł na danie obiadowe. Robimy je z wielu składników, lecz najpopularniejsze są te z ziemniaków. Przepis, który chcemy wam zaproponować, zachęca, by użyć całkowicie innego składnika. Nieczęsto pojawia się w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny. Tym razem warto go wybrać.

O plackach pisaliśmy bardzo często i zawsze pokazywaliśmy je w nowych wersjach. Tym razem nie jest inaczej i chcemy wskazać składnik, który idealnie pasuje do tego dania. Założę się, że mało kto by o nim nawet pomyślał, a w tej formie sprawdza się wyśmienicie. Zamień więc ziemniaki, cebulę czy nawet marchewkę na składnik, który wywoła niemałe emocje.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Produkt, o którym mówimy nie jest tak często przez nas wykorzystywany. Można go znaleźć w kuchni greckiej lub hiszpańskiej, lecz my Polacy nie uważamy go za coś wartego uwagi. Gdy jednak poznasz ten przepis, spojrzysz na to warzywo zupełnie inaczej. Co można więc zrobić z bakłażana? Przede wszystkim jest dobrym składnikiem na placki. Ich zrobienie nie jest ani trochę skomplikowane. Tak naprawdę robi się je tak samo jak wszystkie inne podobne dania. Wysmażone placuszki świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub innymi sosami domowej roboty.

Przepis na placki z bakłażana

Składniki

  • 2 średnie bakłażany,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywo znajdujące się w misce obsyp solą i odstaw na około 15 minut. To pomoże pozbyć się nadmiaru wody z bakłażana. Po tym czasie odsącz warzywo z nadmiaru wody.
  2. W misce roztrzep jajko. Dodaj do niego przesianą mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko razem i dodaj do warzywa, ponownie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy odpowiednio dobrze się rozgrzeje, układaj na nim porcje powstałej masy. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru wody.
  4. Placki z bakłażana podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako przekąskę, najlepiej ciepłe. Możesz je zaserwować z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.
Więcej o: