-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie czekaj do Wielkanocy, by zrobić te jajka. Zanurz je w tym sosie, a znikną w 5 minut
Nie czekaj do Wielkanocy, by zrobić te jajka. Zanurz je w tym sosie, a znikną w 5 minut
Jajka to element świątecznego stołu. Podaje się je w bardzo różny sposób, a każdy jest smaczny i prawidłowy. Jednak mało kto myśli o tym, by zanurzyć je w tym sosie. Jestem przekonana, że w tegoroczną Wielkanoc będą prawdziwym hitem. Zrób je i zobacz, jak cała rodzina się w nich zakochuje.
W każdym domu jajka wielkanocne podaje się z różnymi dodatkami. W moim można ich posmakować klasycznie z majonezem, sosem tatarskim, a także faszerowane. Jednak nigdy nie widziałam, by ktokolwiek chciał je zanurzyć w głębokim sosie. W tym roku warto to zmienić, by nadać świętom nowego smaku.
Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek
Jajka w sosie koperkowym mogą stać się przysmakiem tegorocznej Wielkanocy. To oryginalna i mało spotykana metoda na ich podanie. Sos zrobiony w odpowiedni sposób będzie kremowy, a zarazem aromatyczny. Koperek dodaje świeżości, która idealnie komponuje się z ugotowanymi jajkami. Taki przysmak można podawać na dwa różne sposoby. Jednak to zaserwowanie na zimno, a drugi na ciepło. W obu przypadkach smak jest znakomity. Takie jajka można również podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub z ugotowanymi ziemniakami.
Przepis na jajka w sosie koperkowym
Składniki
- 4 jajka,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 100 ml bulionu,
- 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w rondelku i ugotuj na twardo. Następnie pozostaw je do wystudzenia, obierz i pokrój na ćwiartki.
- W rondelku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj do niego śmietanę i bulion, mieszaj, aż sos się zagotuje.
- Do składników, które są w rondelku, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku. Dodaj pokrojone jajka do sosu i delikatnie podgrzewaj przez kilka minut.
- Gotowe jajka w sosie koperkowym możesz podać na gorąco jako danie główne lub jako dodatek do pieczywa.