Sałatka, która nie podchodzi wodą. Może stać nawet pięć dni, a smakuje lepiej niż jarzynowa

Sałatka, która się długo nie psuje, świetnie smakuje i nie podchodzi wodą? Nie, to nie jarzynowa. Kiedyś zrobiłam sałatkę z kalafiorem i moja rodzina prawie oszalała. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub do lunch boxa. Przepis jest prosty i nie ma nic lepszego do zagryzki podczas wspólnych spotkań przy stole.

Mówi się, że królowa jest tylko jedna. I nie, nie chodzi o cenioną wokalistkę, a o sałatkę jarzynową, która króluje na wielu stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości i imprez wszelakich. Jednak w moim domu jest nieco inaczej - jarzynową zdetronizowała sałatka z kalafiorem i w zasadzie za jarzynową nikt nie tęskni. Kiedyś znalazłam przepis na sałatkę z kalafiorem i serem, ale przez moje łakomstwo musiałam ten przepis nieco wzbogacić, bo zjadłam połowę składników - czasem każdy tak ma, nieprawdaż? I tym oto sposobem powstał zupełnie nowy przepis na sałatkę, którą robię na każdą rodzinną imprezę. Może stać w lodówce naprawdę długo i nie podchodzi wodą. Pycha, jakich mało. 

Zobacz wideo

Sałatka lepsza od jarzynowej - postoi kilka dni w lodówce

Składniki:

  • 1 kalafior, 
  • 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 250 g przed odsączeniem),
  • 40 g sera żółtego w kostce, 
  • 40 g wędliny w kostce, 
  • słoiczek selera konserwowego, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • majonez. 
Sałatka z kiełbasą / szynką i warzywami
Sałatka z kiełbasą / szynką i warzywami Fot. Shutterstock, mashy2004

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na różyczki, jak najmniejsze i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź. Kalafior do tej sałatki możesz ugotować także dzień wcześniej. 
  2. Kiedy kalafior już ostygnie, zajmij się resztą. Fasolę odsącz z zalewy i dodatkowo możesz ją opłukać w zimnej wodzie. Tak samo odsącz seler. Ser i szynkę pokrój  w kostkę. 
  3. Do miski włóż kalafior, dodaj pokrojone w kostkę ser, szynkę oraz seler i fasolę. Dołóż posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Do sałatki dodaj 2-3 łyżki majonezu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby majonezu nie było za dużo, powinien jedynie "skleić" składniki. Po wymieszaniu odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się połączyły. 

Niewiele osób może uważać, że takie połączenie ma sens, ale ta sałatka jest naprawdę pyszna i pasuje na każdą okazję. Na Wielkanoc na pewno ją zrobię i nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło jej na stole. Pamiętaj jednak, żeby wybrać szynkę dobrej jakości. 

Więcej o: