Naleśniki bez mąki. Da się? Da się. Zamień ją na ten składnik, a będą puszyste jak nigdy dotąd

Kto nie kocha naleśników? Można podawać je na różne sposoby - na słodko lub wytrawnie. Jednak farsz to tylko dodatek, a żeby naleśniki były pyszne, trzeba zadbać o to już na etapie przygotowania ciasta. A gdyby tak przygotować ciasto bez grama mąki...?

Naleśniki bez mąki mogą się udać. I będą jeszcze lepsze niż te z jej dodatkiem. Owszem, wielu z nas przez większość swojego życia przygotowywało je z mąką, ale warto spróbować nowych rzeczy, bo można się miło zaskoczyć. Oto przepis, który odmieni robienie naleśników.  

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki bez mąki - przepis. Będą jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie 

Domowe naleśniki to najlepszy deser, jaki możemy zaserwować rodzinie. Warto jednak odrobinę zaszaleć i przygotować je odrobinę inaczej. Zrezygnujmy z mąki i zastąpmy ją kaszą manną, a efekt nas zaskoczy. Będą mięciutkie i puszyste jak nigdy dotąd. 

Składniki: 

  • 3/4 szklanki kaszy
  • szklanka mleka, 
  • łyżeczka esencji waniliowej, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju. 

Jak zrobić naleśniki bez mąki? To banalnie prosty. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę manną zalej mlekiem i zostaw na 30 minut leżakowania, by napęczniała. 
  2. Kaszę przełóż do większej miski, dodaj jajka, sól, cukier, roztopione masło i na koniec esencję waniliową. Możesz śmiało użyć ziaren wanilii lub syropu. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.  
  4. Tak przygotowane ciasto na bazie kaszy smaż porcjami na rozgrzanej, suchej patelni. Nie potrzebujemy już ani grama tłuszczu. 
  5. Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor.  
  6. Gdy naleśniki są gotowe, możemy je serwować w ulubiony sposób. Farsz na słodko czy na słono - to zależy od ciebie. Polecamy m.in. farsz z kurczakiem albo z twarogiem i owocami. Świetnie sprawdzą się też tradycyjne naleśniki z dżemem.  
Więcej o: