-
Haps
-
Jak przygotować
- Podanie w ten sposób kurczaka sprawi, że każdy zechce przepis. Dodaj to warzywo, a nie pożałujesz
Podanie w ten sposób kurczaka sprawi, że każdy zechce przepis. Dodaj to warzywo, a nie pożałujesz
Dania z kurczakiem są bardzo popularne. Dodatkowo są one proste i szybkie w przygotowaniu, co tylko zachęca do ich zrobienia. Jesteśmy jednak przekonani, że takiej potrawy nie ma w twoim menu. Trzeba to zmienić, bo całość jest naprawdę pyszna.
Mięso pojawia się na naszych stołach często. Gdy nie wiemy, co przyrządzić, zazwyczaj sięgamy po właśnie to i obrabiamy według własnych preferencji smakowych. Jednym z najpopularniejszych mięs jest kurczak. Pod każdą postacią smakuje on bardzo dobrze. Niemniej jednak zrobienie go właśnie tak, jak w tym przepisie, zagwarantuje ci pełnię smaków i zadowolenie bliskich.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Kurczak z tego przepisu wzbogacony jest sosem warzywnym. Do jego zrobienia potrzebujesz marchewki, pora, selera, pietruszki i cebuli. Całość odpowiednio zmiksowana i połączona ze śmietanką i bulionem, tworzy kremową konsystencję. Do sosu oprócz mięsa dodaje się także brukselkę. Jeśli chcesz wrzucić do niego coś jeszcze, proponujemy, by był to makaron typu orzo.
Przepis na brukselkę z kurczakiem
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 2 marchewki,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- pietruszka,
- cebula,
- 200 g brukselki,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Włoszczyznę oczyść i obierz. Umieść całość w garnku i zalej wodą. Gotuj wraz z obraną i lekko zarumienioną nad palnikiem cebulą, a także liśćmi laurowymi.
- Kurczaka oczyść, podziel na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem z każdej strony.
- Do warzyw, które się gotują, wrzuć mięso, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 30 minut.
- Po tym czasie wszystko odcedź. Kurczaka wrzuć ponownie do garnka, warzywa pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Do zmiksowanych warzyw wlej pół szklanki wody i śmietankę, dokładnie zamieszaj. Dopraw powstałą mieszankę do smaku solą i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu. Tak przygotowanym sosem zalej mięso
- Brukselkę obierz z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru. Gotuj około 10-13 minut. Po tym czasie przecedź i ostudź zimną wodą.
- Rozgrzej patenie z łyżką masła. Przełóż na nią brukselkę i podsmaż. Dodaj kilka łyżek wody i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Do miski przelej kurczaka w sosie i dodaj do niego gotową brukselkę. Gotowe danie możesz podawać posypane świeżym koperkiem.