Podanie w ten sposób kurczaka sprawi, że każdy zechce przepis. Dodaj to warzywo, a nie pożałujesz

Dania z kurczakiem są bardzo popularne. Dodatkowo są one proste i szybkie w przygotowaniu, co tylko zachęca do ich zrobienia. Jesteśmy jednak przekonani, że takiej potrawy nie ma w twoim menu. Trzeba to zmienić, bo całość jest naprawdę pyszna.

Mięso pojawia się na naszych stołach często. Gdy nie wiemy, co przyrządzić, zazwyczaj sięgamy po właśnie to i obrabiamy według własnych preferencji smakowych. Jednym z najpopularniejszych mięs jest kurczak. Pod każdą postacią smakuje on bardzo dobrze. Niemniej jednak zrobienie go właśnie tak, jak w tym przepisie, zagwarantuje ci pełnię smaków i zadowolenie bliskich.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Kurczak z tego przepisu wzbogacony jest sosem warzywnym. Do jego zrobienia potrzebujesz marchewki, pora, selera, pietruszki i cebuli. Całość odpowiednio zmiksowana i połączona ze śmietanką i bulionem, tworzy kremową konsystencję. Do sosu oprócz mięsa dodaje się także brukselkę. Jeśli chcesz wrzucić do niego coś jeszcze, proponujemy, by był to makaron typu orzo.

Przepis na brukselkę z kurczakiem

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 200 g brukselki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Włoszczyznę oczyść i obierz. Umieść całość w garnku i zalej wodą. Gotuj wraz z obraną i lekko zarumienioną nad palnikiem cebulą, a także liśćmi laurowymi. 
  2. Kurczaka oczyść, podziel na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem z każdej strony.
  3. Do warzyw, które się gotują, wrzuć mięso, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 30 minut.
  4. Po tym czasie wszystko odcedź. Kurczaka wrzuć ponownie do garnka, warzywa pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj na gładką masę.
  5. Do zmiksowanych warzyw wlej pół szklanki wody i śmietankę, dokładnie zamieszaj. Dopraw powstałą mieszankę do smaku solą i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu. Tak przygotowanym sosem zalej mięso
  6. Brukselkę obierz z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru. Gotuj około 10-13 minut. Po tym czasie przecedź i ostudź zimną wodą.
  7. Rozgrzej patenie z łyżką masła. Przełóż na nią brukselkę i podsmaż. Dodaj kilka łyżek wody i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  8. Do miski przelej kurczaka w sosie i dodaj do niego gotową brukselkę. Gotowe danie możesz podawać posypane świeżym koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.