Placki ziemniaczane od teraz podaję z tym sosem. Gdy ich spróbujesz, zapomnisz o śmietanie

Gdy nuda wkracza do naszej kuchni, warto posiłkować się klasycznymi przepisami, które w jakiś sposób zostały zmienione. Z tej receptury wykreśliłam śmietanę, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zamiast niej placki polałam sosem, który zwiastuje pogodną i smaczną wiosnę.

Osobiście jestem ogromną fanką placków ziemniaczanych i nie tylko. Robię je również w marchewkowej wersji lub zamieniam kartofle na cukinię. W każdej formie są obłędnie chrupiące i smaczne. Oprócz głównego składnika, z którego są zrobione, lubię także eksperymentować z dodatkami. Podaję je klasycznie ze śmietaną, domowym sosem czosnkowym lub koperkowym. Jednak ta propozycja deklasuje wszystkie inne.

Zobacz wideo Placki z batatów

Placki ziemniaczane z tego przepisu nie tylko są cieniutkie, smaczne i chrupiące. Mają również dodatek, który sprawi, że wszystkie inne zostaną zapomniane. Mowa tu o sosie wiosennym, który w pełni zrobiony jest z warzyw. Sama byłam w szoku, jakie to jest smaczne.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Składniki na placki

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • łyżka śmietany 12 proc.,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Składniki na sos wiosenny

  • 300 ml bulionu,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 3 marchewki,
  • 5 szparagów,
  • mała cukinia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czynność powtórz z cebulą. Starte warzywa odcedź z nadmiaru wody i przenieś do większej miski.
  2. Do składników dodaj przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, następnie za pomocą łyżki formuj na tłuszczu cienkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  5. Teraz czas na przygotowanie sosu wiosennego. Marchewki, szparagi, cebulę, cukinię i czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz marchewki i cukinię możesz zetrzeć na tarce.
  6. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  7. Dodaj pokrojoną marchewkę, szparagi i cukinię. Smaż warzywa przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie.
  8. Wlej bulion do warzyw, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
  9. Dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  10. Gotowy sos podawaj z plackami ziemniaczanymi, posypując świeżą natką pietruszki jako dekorację.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.