Gdy nuda wkracza do naszej kuchni, warto posiłkować się klasycznymi przepisami, które w jakiś sposób zostały zmienione. Z tej receptury wykreśliłam śmietanę, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zamiast niej placki polałam sosem, który zwiastuje pogodną i smaczną wiosnę.
Fot. Shutterstock, koss13
REKLAMA
REKLAMA
Osobiście jestem ogromną fanką placków ziemniaczanych i nie tylko. Robię je również w marchewkowej wersji lub zamieniam kartofle na cukinię. W każdej formie są obłędnie chrupiące i smaczne. Oprócz głównego składnika, z którego są zrobione, lubię także eksperymentować z dodatkami. Podaję je klasycznie ze śmietaną, domowym sosem czosnkowym lub koperkowym. Jednak ta propozycja deklasuje wszystkie inne.
REKLAMA
Zobacz wideo Placki z batatów
Placki ziemniaczane z tego przepisu nie tylko są cieniutkie, smaczne i chrupiące. Mają również dodatek, który sprawi, że wszystkie inne zostaną zapomniane. Mowa tu o sosie wiosennym, który w pełni zrobiony jest z warzyw. Sama byłam w szoku, jakie to jest smaczne.
Przepis na placki ziemniaczane z sosem wiosennym
Składniki na placki
5 dużych ziemniaków,
2 małe cebule,
2,5 łyżki mąki pszennej,
ząbek czosnku,
jajko,
łyżka śmietany 12 proc.,
pieprz,
sól,
olej.
Składniki na sos wiosenny
300 ml bulionu,
150 ml śmietanki kremówki,
3 marchewki,
5 szparagów,
mała cukinia,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czynność powtórz z cebulą. Starte warzywa odcedź z nadmiaru wody i przenieś do większej miski.
Do składników dodaj przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, następnie za pomocą łyżki formuj na tłuszczu cienkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Teraz czas na przygotowanie sosu wiosennego. Marchewki, szparagi, cebulę, cukinię i czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz marchewki i cukinię możesz zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Dodaj pokrojoną marchewkę, szparagi i cukinię. Smaż warzywa przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie.
Wlej bulion do warzyw, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
Gotowy sos podawaj z plackami ziemniaczanymi, posypując świeżą natką pietruszki jako dekorację.