• Link został skopiowany

Postna zupa idealna na piątkowy obiad. Zjesz raz i będziesz robić kilka razy w tygodniu

W piątki wiele osób decyduje się zrezygnować z mięsa. Jest to więc dzień, w którym potrawy postne są na wagę złota. By zjeść coś pełnego aromatu, smaku i do tego sycącego, zachęcamy do zrobienia tego przepisu. Robienie tej zupy zacznij już w czwartek, by w piątek móc się nią cieszyć.
Zupa z ciecierzycy
Fot. Shutterstock, laran2

Piątki w kalendarzu katolickim są dniem, w którym wielu osób decyduje się na post, rezygnując z potraw mięsnych na rzecz dań postnych. Wśród wielu propozycji postnych potraw, jest zupa z ciecierzycy, która wyróżnia się nie tylko swoim smakiem. Taka zupa, choć może wydawać się prostym daniem, w rzeczywistości skrywa w sobie bogactwo smaku i zdrowia. Ciecierzyca, jako główny składnik, jest źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu to danie nie tylko doskonale zaspokaja głód, ale także zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Jej wyjątkowy smak, głęboki aromat i kremowa konsystencja sprawiają, że staje się ona prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dodatek aromatycznych przypraw, świeżych ziół czy warzyw nadaje zupie wyjątkowego charakteru, który zachwyca nie tylko wegetarian, ale również miłośników mięsa. Ponadto zupa ta może być przygotowywana na wiele sposobów, co pozwala na kreatywność w kuchni i dostosowanie jej do indywidualnych preferencji smakowych.

Przepis na zupę z ciecierzycy

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 400 g ciecierzycy,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera,
  • 3 ziemniaki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Noc wcześniej wsyp ciecierzycę do miski z wodą i pozostaw ją do namoczenia. Następnego dnia odcedź namoczoną ciecierzycę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż będą lekko złociste.
  3. Dodaj obraną i pokrojoną  marchewkę, seler i ziemniaka do garnka. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Dodaj namoczoną ciecierzycę, pomidory z puszki oraz słodką paprykę, kumin, tymianek, sól i pieprz.
  4. Zalej wszystko bulionem, doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
  5. Po tym czasie sprawdź miękkość i dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Więcej o: