Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było gładkie, jędrne i nie uciekało spod wałka? Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo skomplikowany - wystarczy połączyć mąkę z tłuszczem i wodą. I właśnie woda może stanowić o tym, czy ciasto wyjdzie, czy nie. Pani Zosia nie ma wątpliwości - woda musisz być gorąca. "Zaparzyć trzeba herbatę, kawę i ciasto na pierogi. Inaczej się będziesz denerwować".
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi - znajoma kucharka radzi
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
- 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku (tylko tak, żeby nie parzyła za bardzo w dłonie",
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Na stolnicę przesiej mąkę. Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Rozpuść w niej odrobinę soli.
- Gorącą wodę wlej do ciasta. Dodaj także roztopione masło i zacznij mieszać ciasto, najpierw łyżką (żeby się nie poparzyć).
- Kiedy ciasto będzie miało temperaturę przyjazną dla dłoni, zacznij ręcznie zagniatać ciasto. Rób to energicznie do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Zbyt długie wyrabianie ciasta również może je niepotrzebnie utwardzić.
- Wyrobione ciasto na pierogi uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub nagrzaną miską i pozostaw, by odpoczęło.
- Kulkę ciasta podziel na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Następnie za pomocą kieliszka lub szklanki wycinaj kółeczka.
- Na środek każdego kółeczka połóż porcję farszu, szczelnie zalep i wrzuć na osolony wrzątek.
Takie ciasto na pierogi przyjmie każdy farsz, bez znaczenia, czy robisz je z mięsem, kapustą i grzybami, kaszą gryczaną lub na słodko z jagodami. Jak widzisz, przepis jest banalny i nie stanowi problemu, nawet jeśli jesteś dopiero początkującym miłośnikiem domowych pierogów. Gorąca woda zaparzy mąkę, dzięki czemu gluten szybciej się uwolni i lepiej zlepi składniki. Nie ma na co czekać, pierogi czekają!