Szybkie racuszki bez wyrastania. Nie zgadniesz, co jest głównym składnikiem

Szybkie racuszki bez wyrastania to wymarzone śniadanie, lunch lub słodki podwieczorek w nagrodę po ciężkim dniu. Przepis na te racuszki jest prosty i moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te, które są na drożdżach. Ich główny składnik uwielbiamy jeść z miodem lub rzodkiewką.

Przepis na placuszki-racuszki bez wyrastania powinien znać każdy łasuch i miłośnik łatwych przepisów na śniadanie i każdy inny posiłek. Nie wiem, czy istnieje łatwiejszy przepis (może poza jajecznicą), a placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Oprócz mąki ważny jest serek wiejski. To właśnie z niego zrobić najlepsze placuszki pod słońcem. 

Zobacz wideo

Najlepsze racuszki bez wyrastania - przepis

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce do podania,
  • olej do smażenia. 

Placuszki z serka wiejskiego - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor.

Takie placuszki-racuszki wychodzą idealnie ze wszystkimi dodatkami, jednak najlepiej smakują prosto z patelni, lekko oprószone cukrem pudrem. Niemniej smaczne są także z kremem czekoladowym lub domową konfiturą. Jedz je, jak tylko chcesz - każda wersja jest na pewno przepyszna i warta spróbowania.

Więcej o: