Pomysł na szybką kolację? Wypróbuj warzywną zapiekankę a'la Kurzopki. "Prezentuje się zacnie"

Szukasz urozmaicenia w kuchni? Wszystkie pomysły na kolacje już ci się znudziły? Wypróbuj przepis na zapiekanego bakłażana a'la Kurzopki. Przepis na to danie został zaprezentowany na Instagramie przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego.

Zapiekanki warzywne to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych. Bogactwo różnorodnych warzyw sprawia, że są one nie tylko pożywne, ale także kolorowe i atrakcyjne wizualnie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Często też pieczone są z dodatkiem aromatycznych przypraw i sera, co nadaje im smaku i chrupkości. Wyjątkowy przepis w ostatnim czasie zaprezentowali na swoich profilach na Instagramie Katarzyna Cichopek i Macieja Kurzajewski.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Warzywna zapiekanka - prosty przepis. "Czuję, że ten bakłażan to będzie petarda"

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski stworzyli wspólnie nagranie, na którym prezentują przepis na zapiekankę warzywną. Potrawę zatytułowali "zapiekany bakłażan a'la Kurzopki". Następnie pokazali swoim obserwatorom, jak krok po kroku razem przygotowują tę oryginalną potrawę. Zalała ich fala komentarzy:

Kurzopki! Czuję, że ten bakłażan to będzie petarda!
Bakłażany prezentują się zacnie.
Oj w takim wydaniu bakłażana nie jadłam, więc chętnie zrobię. Wygląda ekstra i na pewno smakuje.
 

Jak zrobić zapiekane bakłażany z przepisu Katarzyny Cichopek i Macieja Kurzajewskiego? Potrzebujesz kilku składników

Do przygotowania zapiekanego bakłażana à la Kurzopki potrzebujesz:

  • 1 bakłażan,
  • 6 plastry sera mozzarella,
  • 100 g sosu pomidorowego,
  • 1 pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeżą bazylię,
  • sól, pieprz i pietruszka do smaku,
  • oliwę z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Kroimy bakłażana podłużnie, na około 6/7 części nie docinając do końca, aby całość trzymała się razem.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Pomidora i czosnek kroimy w plastry.
  4. Sosem pomidorowym smarujemy każdą części bakłażana.
  5. Ser, pomidor, czosnek i listki świeżej bazylię wkładamy między każdy plaster bakłażana.
  6. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.
  7. Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy przez 35/40 min.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.