Zupa paprykowa to przepis, który może wydawać się banalny. I tak, i nie. Przepis jest rzeczywiście banalny, ale smak zupełnie nie. Taka zupa smakuje jak z najlepszej restauracji, ale ważny jest piekarnik. Bez upieczenia głównego składnika zupa może być nijaka.
2
corgarashu /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa paprykowa to idealny pomysł na obiad, kiedy chcesz zaskoczyć lub oczarować swoich bliskich albo przyjaciół. Przepis jest naprawdę łatwy, ale musisz wcześniej upiec paprykę, żeby uzyskać przepyszny smak potrawy. Myślę, że nikomu to nie sprawi problemu, ale upieczoną paprykę należy upiec.
Papryki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem.
Wskazówka: Do zupy paprykowej możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny, a 10 minut przed końcem pieczenia papryki, do piekarnika włóż czosnek zawinięty w folię aluminiową. Ten trik świetnie podkręci smak potrawy i sprawi, że każdy poprosi o przepis.