Magda Gessler nie używa tych jajek. Jej zdaniem psują cały smak

Lubisz podawać swojej rodzinie na śniadanie jajka w różnej postaci, ale masz wrażenie, że te, których używasz, są niesmaczne? Magda Gessler zdradza sekret. Od dziś każda potrawa, jaką podasz, zyska wyrazu.

Magdy Gessler nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta słynna restauratorka potrafi odmienić oblicze wielu znanych dań. Tak też zrobiła z klasycznymi jajkami. Podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji" brała udział w przemianie "Bistra Jajo" - lokalu w Starogardzie, którego menu jest w całości oparte właśnie na jajkach. Z tego właśnie odcinka możemy dowiedzieć się jak sprawić, aby nasze śniadanie było wyjątkowe.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Magda Gessler nie używa takich jajek. Są niesmaczne

Magda Gessler podkreśla, że kluczem do udanej pasty jajecznej, podobnie jak innych dań opartych na jajkach, jest wybór wysokiej jakości, ekologicznych składników. Przekonuje, że jakość jajek ma kluczowe znaczenie, ponieważ popularne, masowo produkowane tzw. "trójki" są niskiej jakości i nie tylko są niesmaczne, ale ich konsumpcja jest również nieetyczna.

Klasyfikacja jajek według oznaczeń 3, 2, 1 i 0 odnosi się do warunków chowu kur oraz jakości jajek. Jaja oznaczone jako "0" pochodzą z ekologicznych hodowli, gdzie kury mają dostęp do wybiegów na świeżym powietrzu oraz karmione są ekologicznym pokarmem. Oznaczenie "1" dotyczy jajek z wolnego wybiegu, gdzie kury również mają dostęp do otwartych przestrzeni, ale ich pokarm może być nieekologiczny. Jaja oznaczone jako "2" pochodzą z chowu klatkowego, gdzie kury utrzymywane są w klatkach, a ich warunki życia są bardziej ograniczone. Natomiast jaja oznaczone jako "3" pochodzą z chowu, gdzie kury są trzymane w klatkach w warunkach niesprzyjających ich naturalnym potrzebom i zachowaniom.

Magda Gessler nie używa takich jajek. Są niesmaczne
Magda Gessler nie używa takich jajek. Są niesmaczne Magda Gessler nie używa takich jajek. Są niesmaczne. Foto: archiwum własne kobieta.gazeta.pl

Pyszna pasta jajeczna do chleba z przepisu Magdy Gessler. Kluczowe są jajka

Aby pasta jajeczna wyszła smaczna i kremowa, Magda Gessler każe skupić się na dwóch kwestach. Pierwsza to już wspomniane odpowiednie jajka druga to prawidłowe przyprawienie potrawy. Oto potrzebne składniki:

  • 4 ekologiczne jajka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • koperek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Ugotuj jajka na twardo, a następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed obieraniem.
  • Po ugotowaniu i ostygnięciu posiekaj drobno jajka, szczypiorek i koperek.
  • Przełóż posiekane jajka do naczynia, dodaj pokrojony szczypiorek i koperek, i delikatnie wymieszaj.
  • Do miski z jajkami dodaj majonez, musztardę oraz ciepłe masło.
  • Dopraw pastę łyżeczką curry, połową łyżeczki ostrej papryki mielonej i szczyptą majeranku.
  • Na koniec, dopraw pastę jajeczną solą i pieprzem, mieszając dokładnie i doprawiając do smaku. Warto próbować i doprawiać pastę stopniowo, aby uniknąć przesolenia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.