Magdy Gessler nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta słynna restauratorka potrafi odmienić oblicze wielu znanych dań. Tak też zrobiła z klasycznymi jajkami. Podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji" brała udział w przemianie "Bistra Jajo" - lokalu w Starogardzie, którego menu jest w całości oparte właśnie na jajkach. Z tego właśnie odcinka możemy dowiedzieć się jak sprawić, aby nasze śniadanie było wyjątkowe.
Magda Gessler podkreśla, że kluczem do udanej pasty jajecznej, podobnie jak innych dań opartych na jajkach, jest wybór wysokiej jakości, ekologicznych składników. Przekonuje, że jakość jajek ma kluczowe znaczenie, ponieważ popularne, masowo produkowane tzw. "trójki" są niskiej jakości i nie tylko są niesmaczne, ale ich konsumpcja jest również nieetyczna.
Klasyfikacja jajek według oznaczeń 3, 2, 1 i 0 odnosi się do warunków chowu kur oraz jakości jajek. Jaja oznaczone jako "0" pochodzą z ekologicznych hodowli, gdzie kury mają dostęp do wybiegów na świeżym powietrzu oraz karmione są ekologicznym pokarmem. Oznaczenie "1" dotyczy jajek z wolnego wybiegu, gdzie kury również mają dostęp do otwartych przestrzeni, ale ich pokarm może być nieekologiczny. Jaja oznaczone jako "2" pochodzą z chowu klatkowego, gdzie kury utrzymywane są w klatkach, a ich warunki życia są bardziej ograniczone. Natomiast jaja oznaczone jako "3" pochodzą z chowu, gdzie kury są trzymane w klatkach w warunkach niesprzyjających ich naturalnym potrzebom i zachowaniom.
Aby pasta jajeczna wyszła smaczna i kremowa, Magda Gessler każe skupić się na dwóch kwestach. Pierwsza to już wspomniane odpowiednie jajka druga to prawidłowe przyprawienie potrawy. Oto potrzebne składniki:
Przygotowanie: