Nawóz przygotowany ze skórek od bananów może zdziałać cuda. Jest prawdziwym kopem dla naszych domowych czy ogrodowych roślin. Ale jak przygotować taki domowy nawóz, by roślinom pomóc, a nie zaszkodzić? Podpowiadamy, jak to zrobić krok po kroku.
Domowe sposoby wcale nie muszą być gorsze. Warto więc postawić na naturalny, a nie chemiczny nawóz. Można przygotować go w banalnie prosty sposób. Z pewnością w naszych domach nie brakuje bananów. Należy zacząć od tego, by nie wyrzucać skórki od bananów do kosza.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Skórki od bananów zalej ciepłą wodą i pozostaw w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, by znacznie sfermentowały. Kiedy nawóz będzie już gotowy, rozcieńcz go z wodą w proporcji 1:5 i podlewaj nim rośliny. Należy to robić raz w tygodniu. W przypadku roślin doniczkowych należy jednak zmienić proporcje na 1:10.
Nawóz z bananów da roślinom prawdziwego kopa. Dostarczy im roślinom cennych związków i składników mineralnych takich jak fosfor i potas, a także wapń, siarka i kwas krzemowy. Działa jak najlepszy energetyk - przyspiesza wzrost roślin kwitnących i zielonych. Zwiększa też odporność i usztywnia łodygi. Taki owocowy roztwór skutecznie odstraszy także mszyce i inne szkodniki. Nawozem tym warto podlewać nie tylko domowe kwiaty doniczkowe, ale też pomidory, truskawki, dynie, bakłażany, ogórki i papryki.