W polskiej kuchni czosnek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Doskonale podkręca smak mięs, zup oraz wielu potraw. Jest tylko jeden warunek. Musi być dobrze przechowywany. Inaczej pozbawimy go wszelkich właściwości.
Czosnek najlepiej przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od wilgoci, światła słonecznego i ciepła. Lodówka nie jest odpowiednim miejscem, ponieważ właśnie ze względu na występującą w niej wilgoć, sprzyja to rozwojowi pleśni. Optymalnym miejscem na przechowywanie czosnku są ciemne i dobrze wentylowane szafki kuchenne lub spiżarnia. Wówczas może zachować on świeżość i smak przez około dwa-trzy miesiące.
Czosnek cieszy się powszechnym zastosowaniem ze względu na bogactwo różnych substancji, które znajdują się nawet w jednym małym ząbku. Wśród tych składników wymienić należy związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe oraz różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitaminę A.
Jeżeli posiadamy dużo czosnku, a chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, dobrym wyjściem jest mrożenie. Po jego zmieleniu lub posiekaniu należy umieścić go w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub woreczku strunowym, aby uniknąć kontaktu z powietrzem. Czosnek można również zamrozić w foremkach na kostki lodu. Przechowywany w zamrażarce czosnek zachowuje właściwości i smak, dzięki czemu można go wykorzystać do przygotowania potraw w dowolnym momencie.