Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości

Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.

W polskiej kuchni czosnek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Doskonale podkręca smak mięs, zup oraz wielu potraw. Jest tylko jeden warunek. Musi być dobrze przechowywany. Inaczej pozbawimy go wszelkich właściwości. 

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Jak przechowywać czosnek w główkach? Ten szczegół ma znaczenie

Czosnek najlepiej przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od wilgoci, światła słonecznego i ciepła. Lodówka nie jest odpowiednim miejscem, ponieważ właśnie ze względu na występującą w niej wilgoć, sprzyja to rozwojowi pleśni. Optymalnym miejscem na przechowywanie czosnku są ciemne i dobrze wentylowane szafki kuchenne lub spiżarnia. Wówczas może zachować on świeżość i smak przez około dwa-trzy miesiące.

Jak przechowywać czosnek w główkach? Ten szczegół ma znaczenieJak przechowywać czosnek w główkach? Ten szczegół ma znaczenie Jak przechowywać czosnek w główkach? Ten szczegół ma znaczenie. Foto: archiwum prywatne kobieta.gazeta.pl

Na co jest dobre jedzenie czosnku? Znajdziemy w nim samo dobro

Czosnek cieszy się powszechnym zastosowaniem ze względu na bogactwo różnych substancji, które znajdują się nawet w jednym małym ząbku. Wśród tych składników wymienić należy związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe oraz różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitaminę A. 

Co zrobić z dużą liczbą czosnku? Dowiedz się, jak mrozić czosnek

Jeżeli posiadamy dużo czosnku, a chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, dobrym wyjściem jest mrożenie. Po jego zmieleniu lub posiekaniu należy umieścić go w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub woreczku strunowym, aby uniknąć kontaktu z powietrzem. Czosnek można również zamrozić w foremkach na kostki lodu. Przechowywany w zamrażarce czosnek zachowuje właściwości i smak, dzięki czemu można go wykorzystać do przygotowania potraw w dowolnym momencie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.