Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki

Kluski lane to idealny dodatek do rosołu lub innych zup. Świetnie smakują także na mleku, ale najlepsze są z masłem i odrobiną pieprzu. Przepis na kluseczki z miseczki pamięta każdy, ale zazwyczaj jedliśmy je na słodko. Jednak ten przepis na obiad jest tak idealny, pyszny i tani, że warto przywrócić sobie wspomnienia w nowej formie.

Istnieje mnóstwo przepisów, które pamiętamy z dzieciństwa i z przyjemnością do nich wracamy. Jednym z takich przepisów są kluski lane, przez wielu z nas nazywane pieszczotliwie kluseczkami z miseczki. Można je podawać na wiele sposobów, ale moim zdaniem na słodko wcale nie smakują jakoś wybitnie. Oto przepis na tani obiad z makaronem lub też kluseczkami, który zasmakuje każdemu. 

Zobacz wideo

Kluseczki z miseczki - przepis na smak z dzieciństwa z lekkim podrasowaniem

Składniki:

  • 2 średnie, świeże jajka,
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • szczypta soli do smaku i pieprz do podania,
  • rosół lub woda do ugotowania,
  • odrobina masła.

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wstaw rosół lub wodę, na którą będzie lać kluseczki. Wodę wcześniej warto lekko osolić.
  2. Do mniejszego garnka wbij jajka i je roztrzep. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj składniki na jednolite ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, ale dostatecznie rzadkie, by swobodnie je wlewać.
  3. Kiedy rosół zawrze, zmniejsz moc palnika, by nie bulgotał za mocno. Następnie wlewaj ciasto bezpośrednio do garnka. Po chwili zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gotuj je przez minutę.
  4. Ugotowane kluseczki odcedź lub zjedz z rosołem. Jeśli chcesz je odcedzić, od razu po ugotowaniu wyjmij je z garnka, dodaj pieprz i masło. Dokładnie wymieszaj i zajadaj się tanim i pysznym obiadem.

Takie kluseczki to proste, ale naprawdę smaczne danie i jeżeli szukasz przepisu na szybki, tani obiad bez mięsa, sprawdzą się idealnie. Możesz podać je z dowolnym sosem lub zamiast ziemniaków do gulaszu lub sztuki mięsa. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.