-
Haps
-
Jak przygotować
- Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki
Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu lub innych zup. Świetnie smakują także na mleku, ale najlepsze są z masłem i odrobiną pieprzu. Przepis na kluseczki z miseczki pamięta każdy, ale zazwyczaj jedliśmy je na słodko. Jednak ten przepis na obiad jest tak idealny, pyszny i tani, że warto przywrócić sobie wspomnienia w nowej formie.
Istnieje mnóstwo przepisów, które pamiętamy z dzieciństwa i z przyjemnością do nich wracamy. Jednym z takich przepisów są kluski lane, przez wielu z nas nazywane pieszczotliwie kluseczkami z miseczki. Można je podawać na wiele sposobów, ale moim zdaniem na słodko wcale nie smakują jakoś wybitnie. Oto przepis na tani obiad z makaronem lub też kluseczkami, który zasmakuje każdemu.
Kluseczki z miseczki - przepis na smak z dzieciństwa z lekkim podrasowaniem
Składniki:
- 2 średnie, świeże jajka,
- 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- szczypta soli do smaku i pieprz do podania,
- rosół lub woda do ugotowania,
- odrobina masła.
Sposób wykonania:
- Na samym początku wstaw rosół lub wodę, na którą będzie lać kluseczki. Wodę wcześniej warto lekko osolić.
- Do mniejszego garnka wbij jajka i je roztrzep. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj składniki na jednolite ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, ale dostatecznie rzadkie, by swobodnie je wlewać.
- Kiedy rosół zawrze, zmniejsz moc palnika, by nie bulgotał za mocno. Następnie wlewaj ciasto bezpośrednio do garnka. Po chwili zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gotuj je przez minutę.
- Ugotowane kluseczki odcedź lub zjedz z rosołem. Jeśli chcesz je odcedzić, od razu po ugotowaniu wyjmij je z garnka, dodaj pieprz i masło. Dokładnie wymieszaj i zajadaj się tanim i pysznym obiadem.
Takie kluseczki to proste, ale naprawdę smaczne danie i jeżeli szukasz przepisu na szybki, tani obiad bez mięsa, sprawdzą się idealnie. Możesz podać je z dowolnym sosem lub zamiast ziemniaków do gulaszu lub sztuki mięsa. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.