To nie kurczak, wołowina, czy schab. Kotlety z tego mięsa znikają w kilka sekund

Kotlety można zrobić z wielu składników, jednak najczęściej są wykonywane z mięsa. Do wyboru mamy wiele jego rodzajów, ale jeden jest szczególnie pomijany. Zrób je tym razem inaczej i przekonaj się, jakie są pysze.

Kotlety rybne stają się coraz popularniejszą propozycją na zdrowy i smaczny posiłek. Dodatkowo są doskonałym przykładem tego, jak zdrowo i kreatywnie można przygotować posiłki oparte na produktach morskich. Ich głównym składnikiem jest oczywiście ryba, a dokładniej łosoś.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Tak przygotowane mogą być podawane jako samodzielny posiłek, na przykład z sałatką lub pieczonymi warzywami, lub też jako dodatek do innych dań. Ich delikatny smak i soczysta konsystencja sprawiają, że kotlety rybne doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami, pozwalając na eksperymentowanie w kuchni.

Przepis na kotlety rybne

Składniki

  • 600 g łososia,
  • 200 g filetów dorsza,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • łyżka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Z łososia odetnij skórę i upewnij się, że nie ma ości. W razie potrzeby wyjmij je za pomocą pęsety. Posiekaj go na drobne kawałki, czynność powtórz z drugą rybą.
  2. Do miski wlej mleko i wrzuć do niego czerstwą bułkę. Mocz ją przez około 30 minut, następnie wyjmij i porządnie odciśnij.
  3. Do blendera wsyp suszone pomidory, natkę pietruszki i bułkę. Zmiksuj składniki na średnich obrotach i dodaj kawałki ryb, a także sól i pieprz. Powtórz to do momentu uzyskania jednolitej masy.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj zgrabne, lecz niewielkie kotleciki. W osobnych miskach rozsyp mąkę, bułkę tartą, wbij także jajko i roztrzep je z łyżką mleka.
  5. Kotlety mocz w kolejności mąka, jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły ułóż na nim kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.