To punkt obowiązkowy tegorocznej Wielkanocy. Jajka tak faszerowane będą na językach wszystkich

Wielkanoc bez jajek nie może się odbyć. Na naszych stołach z pewnością będzie można znaleźć je z wieloma dodatkami. Jednak czegoś takiego nikt na pewno nie wymyśli. Połączenie smaków jest oryginalne i to właśnie to zachęca do jedzenia.

W menu na Wielkanoc często pojawiają się tradycyjne potrawy, takie jak mazurek czy żurek. Jednakże, jeśli chcesz wyróżnić się spośród innych i zaskoczyć swoich gości, warto sięgnąć po coś wyjątkowego. Jajka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem to właśnie taki element, który przyciągnie uwagę i zachwyci smakiem. To danie wyróżnia się na tle innych jajek ze względu na swoją nietypową kombinację składników oraz wyrazisty smak. Połączenie tuńczyka z intensywnym smakiem suszonych pomidorów tworzy doskonałą mieszankę.

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem to nie tylko smaczna przekąska, ale także doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego menu wielkanocnego. Ich smak i eleganckie wykończenie sprawiają, że świetnie prezentują się na świątecznym stole, dodając mu wyjątkowego charakteru.

Przepis na jajka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

Składniki

  • 6 jajek,
  • puszka tuńczyka w wodzie,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu ostudź je, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce.
  2. Do żółtek dodaj odcedzonego tuńczyka i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Dodaj również majonez, musztardę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku.
  3. Białka jajek napełnij przygotowaną wcześniej masą z tuńczyka i suszonych pomidorów. Możesz użyć łyżeczki lub rękawa cukierniczego do nadziewania.
  4. Posyp jajka posiekaną natką pietruszki dla dodatkowej dekoracji i smaku. Przed podaniem możesz schłodzić jajka. Podawaj je jako przystawkę. Smacznego!
Więcej o: