Zamiast schabowych zrób to danie. Mięso w tej odsłonie znam z kultowego baru mlecznego

Klasyczne schabowe stały się już obiadową rutyną, a ich smak niczym nie zaskakuje? Z przepisem rodem z kultowego baru mlecznego, mięso może zyskać obłędny smak i dosłownie rozpływać się w ustach. Wystarczy dusić je w sosie własnym i dobrze doprawić - taki obiad robi się niemal sam, a co najważniejsze znika z talerzy ekspresowo.

Zapomnij o nudnych schabowych i zamiast panierować mięso postaw na obłędny sos. Taki duet sprawdzi się na co dzień i od święta, a co najważniejsze zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. W tym daniu nie ma żadnej filozofii, a wystarczy zadbać o kolejność składników i czas duszenia. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Mięso w tej odsłonie znam z kultowego baru mlecznego - schab lepszy niż u babci 

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi dlatego, zamiast po raz kolejny ubijać kotlety schabowe i je później mozolnie panierować, postaw na znacznie uproszczoną wersję. To  jednocześnie ciekawa alternatywa, która dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie prezentuje się na talerzach. Mowa tu o schabie duszonym w sosie własnym, który jest nieziemsko smaczny jak i zjawiskowy w swej prostocie.  

Dania jednogarnkowe, lub w tym przypadku "jednopatelniowe", cieszą się ogromną popularnością wśród zabieganych. Schab w sosie własnym nie tylko nie sprawi kulinarnych problemów, ale także szybko zachwyci podniebienia. Tu nie ma żadnej filozofii - wystarczy dobra porcja mięsa, przyprawy, cebula i odrobina wody, by powstał ten znakomity obiad. 

Schab w sosie własnym prosto z kultowego baru mlecznego

Składniki: 

  • 1 kg schabu, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki majeranku, 
  • szczypta słodkiej papryki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • gałązka świeżego lubczyku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie,
  • olej lub smalec do smażenia, 
  • natka pietruszki, 
  • 300 ml wody. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od mięsa. Schab pokrój na około centymetrowe plastry. 
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. 
  3. Do miski przełóż pokrojone warzywa, majeranek, paprykę, sól, pieprz i olej - przyprawy dokładnie wymieszaj. W mieszance zanurz płaty mięsa, dokładnie je natrzyj. 
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej lub smalec, na gorący tłuszcz wrzuć mięso i obsmaż je z obu stron, tak by zamknęło wszystkie soki w środku. 
  5. Po tym czasie podlej schab wodą i dopraw lubczykiem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Schab duś pod przykryciem do miękkości. Mięso powinno tak "pyrkać" na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. 
  6. Mięso wyłóż na talerz, a powstały sos zagęść mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. 
  7. Schab ponownie zanurz w sosie i ponownie duś przez kolejne 10 minut. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania, wystarczy wierzch posypać posiekaną natką pietruszki. Taki obiad świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami i zestawem kolorowych surówek. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.