Czesi wrzucają na potęgę do placków ziemniaczanych. Też zrób tak w domu. Znikną z talerzy w 5 sekund

Koniecznie musisz spróbować placków ziemniaczanych, które przygotowują Czesi. Dlaczego? Różni je od tych przygotowywanych w naszych domach jeden składnik. Ale nie byle jaki, bo chodzi dokładnie o boczek.

Kuchnia polska i czeska mają wiele wspólnych cech, takich jak popularność ziemniaków i mięsa wieprzowego oraz różnorodność w zupach. Jednak różnice pojawiają się już w samych preferencjach smakowych. Idealnym przykładem są ich placki ziemniaczane.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Co Czesi dodają do placków ziemniaczanych? Jeden składnik jest inny

W czeskich plackach ziemniaczanych dodatkowym składnikiem, który różni je od innych wersji, jest boczek. To on nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Majeranek oraz czosnek, które są dodawane do mieszanki ziemniaczanej, jeszcze bardziej podkreślają ich wyjątkowy charakter. Ta chrupiąca i aromatyczna potrawa jest prawdziwą ucztą dla zmysłów i z pewnością zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Co Czesi dodają do placków ziemniaczanych? Jeden składnik jest inny
Co Czesi dodają do placków ziemniaczanych? Jeden składnik jest inny Co Czesi dodają do placków ziemniaczanych? Jeden składnik jest inny Foto: oceane2508/iStock.com

Jak zrobić dobre chrupiące placki ziemniaczane? Ten przepis wyjdzie każdemu

Aby przygotować czeskie placki ziemniaczane, potrzebujesz: 1 kg ziemniaków, 2 duże jaja, 125 ml mleka, około 200 g boczku, około 150 g mąki ziemniaczanej, 1 główkę czosnku, 1-2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, oraz smalec do smażenia. Jeżeli już masz te składniki, możesz przystąpić do gotowania według instrukcji.

  1. Rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Dodaj jaja, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i pokrojony w kostkę boczek. Dopraw majerankiem i delikatnie wymieszaj, ugniatając składniki.
  2. Pozostaw masę na 3-4 minuty, a następnie dodaj mleko i posiekany czosnek. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj kolejne łyżki mąki ziemniaczanej, wyrabiając dokładnie.
  3. Rozgrzej smalec na patelni, następnie formuj placki z masy ziemniaczanej i smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż staną się lekko rumiane.

Takie placki warto po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników i gotowe. Smacznego!

Więcej o: