Pieczony kurczak na soli jest niezwykle delikatny, soczysty i pełen aromatu. Świetnie sprawdzi się na odświętny obiad dla kilku osób. Można go zaserwować z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź innymi warzywami. Doskonałym pomysłem jest też wzbogacenie go o zestaw świeżych surówek lub ulubionej sałatki. Gwarantujemy, że takim posiłkiem rodzina naje się za wszystkie czasy.
Do przygotowania smakowitego kurczaka z piekarnika nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy solidny kawał mięsa, sporo soli i ulubionych przypraw. Ważne, aby szklaną butelkę dokładnie oczyścić, a najlepiej też wyparzyć. Nie powinny się na niej znajdować żadne naklejki ani pozostałości kleju. Kiedy już natrzemy kurczaka i nabijemy go na butelkę, pozostaje jedynie umieścić go w piekarniku, który zrobi za nas resztę. W trakcie pieczenia po domu rozejdzie się apetyczny zapach, który przyciągnie zarówno małych, jak i dużych głodomorów.
Składniki:
Dodatkowo:
Zacznij od umycia i osuszenia kurczaka. W następnym kroku natrzyj go dokładnie ulubionymi przyprawami. Pamiętaj, aby zrobić to zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego wsyp i rozłóż równomiernie kilogram soli. Połóż na niej ostrożnie kurczaka, a następnie umieść w jego wnętrzu czystą szklaną butelkę.
Wstaw formę z "nadzianym" mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij upieczonego kurczaka, pozbądź się butelki, a uzyskane mięso pokrój na mniejsze kawałki i zaserwuj z dodatkiem warzyw lub świeżej surówki. Smacznego!