Jak upiec idealnego kurczaka? Wystarczy tylko sól, butelka i chwila wolnego czasu. Będzie jak z rożna

Pieczenie kurczaka na butelce pozwala wydobyć z niego soczysty i zarazem aromatyczny smak. Nietypowa obróbka termiczna sprawia, że z zewnątrz otrzymujemy chrupiącą skórkę, a w środku - miękkie i delikatne mięso.

Pieczony kurczak na soli jest niezwykle delikatny, soczysty i pełen aromatu. Świetnie sprawdzi się na odświętny obiad dla kilku osób. Można go zaserwować z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź innymi warzywami. Doskonałym pomysłem jest też wzbogacenie go o zestaw świeżych surówek lub ulubionej sałatki. Gwarantujemy, że takim posiłkiem rodzina naje się za wszystkie czasy.

Zobacz wideo Kurczak pieczony z warzywami

Idealny kurczak pieczony nie istnieje? Z tym przepisem zrobisz go bez problemu

Do przygotowania smakowitego kurczaka z piekarnika nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy solidny kawał mięsa, sporo soli i ulubionych przypraw. Ważne, aby szklaną butelkę dokładnie oczyścić, a najlepiej też wyparzyć. Nie powinny się na niej znajdować żadne naklejki ani pozostałości kleju. Kiedy już natrzemy kurczaka i nabijemy go na butelkę, pozostaje jedynie umieścić go w piekarniku, który zrobi za nas resztę. W trakcie pieczenia po domu rozejdzie się apetyczny zapach, który przyciągnie zarówno małych, jak i dużych głodomorów.

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 1 kg soli (najlepiej w kryształkach),
  • majeranek,
  • papryka ostra,
  • papryka wędzona,
  • pieprz,
  • czosnek suszony,
  • przyprawa do kurczaka.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka butelka.

Kurczak pieczony na soli. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i osuszenia kurczaka. W następnym kroku natrzyj go dokładnie ulubionymi przyprawami. Pamiętaj, aby zrobić to zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego wsyp i rozłóż równomiernie kilogram soli. Połóż na niej ostrożnie kurczaka, a następnie umieść w jego wnętrzu czystą szklaną butelkę.

Wstaw formę z "nadzianym" mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij upieczonego kurczaka, pozbądź się butelki, a uzyskane mięso pokrój na mniejsze kawałki i zaserwuj z dodatkiem warzyw lub świeżej surówki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.