Gulasz z żołądków królował w barach mlecznych i stołówkach pracowniczych za czasów "komuny". Było to jedzenie smaczne, soczyste, a przede wszystkim tanie i zdrowe. I choć dziś wiele osób nawet nie chce go tknąć, to w łatwy sposób można przygotować go tak, by smakował jak najlepiej. Podajmy go z ziemniakami i surówką z ogórków kiszonych, a nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Przepis na gulasz z żołądków drobiowych. Zapomniana receptura z PRL
Przygotowanie gulaszu z żołądków wcale nie jest trudne. Warto jednak wiedzieć, co robić krok po kroku, by smakował jak najlepiej, a żołądki nie były twarde.
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych,
- 3 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- mąka pszenna,
- śmietana 18 proc.,
- przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, szczypta gałki muszkatołowej, odrobina majeranku.
Jak zrobić gulasz z żołądków? Przyprawy to klucz do sukcesu. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Żołądki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Żołądki przełóż do garnka i zalej je wodą tak, by tylko je zakryła. Gotuj na wolnym ogniu, a w połowie gotowania dodaj sól i listki laurowe. Kiedy żołądki będą miękkie, odcedź je, ale nie wylewaj wywaru.
- Kiedy żołądki się gotują, na maśle zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj ugotowane żołądki, całość wymieszaj i dodaj odrobinę wywaru. Zmniejsz moc palnika, dodaj do smaku przyprawy i duś przez około kwadrans.
- Dodaj śmietanę. Wymieszaj 2 łyżki mąki z odrobiną wody i wlej do sosu. Ponownie wymieszaj, a kiedy całość zgęstnieje, dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze kilka minut. Ponownie wymieszaj i podawaj ziemniakami oraz ulubioną surówką. U mnie zawsze sprawdzają się ogórki kiszone z cebulą i odrobiną tartej marchewki.