Słoneczna aura i kilkanaście stopni na termometrach utwierdzają nas w przekonaniu, że wiosna już do nas zawitała i nigdzie się nie wybiera. To doskonały czas na rezygnację z ciężkich, rozgrzewających dań zimowych i wypróbowanie lżejszych, bardziej wiosennych potraw. A czy istnieje bardziej wiosenny posiłek niż ten składający się ze świeżego szczawiu? Zupa w tym wydaniu powala smakiem!
Przyrządzenie wiosennej zupy szczawiowej to sama przyjemność. Po świeży szczaw warto wybrać się rano na miejscowy bazar. Przyrządzenie dania zajmie ci nie dłużej niż pół godziny, pod warunkiem że masz pod ręką gotowy bulion warzywny. Delikatny, roślinny smak sprawia, że duży garnek zupy robi się pusty w okamgnieniu. To potrawa w sam raz na codzienny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
Wszystkie warzywa dokładnie opłucz. Fragment pora pokrój w półplasterki. Ze szczawiu poodrywaj łodygi, a pozostałą część drobno pokrój i wrzuć razem z porem na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość podduszaj przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Bulion warzywny zagotuj, po czym wrzuć do niego szczaw z porem oraz obrane i starte na grubych oczkach marchewki i kawałek selera. Dopraw zupę solą i pieprzem, po czym zamieszaj. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż i śmietankę. Na koniec zaserwuj zupę z ugotowanymi i pokrojonymi w ćwiartkę jajkami. Możesz ten ewentualnie przystroić danie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!