• Link został skopiowany

Wiosenna zupa - przepis na warzywny obiad w 30 minut. Jest lekki, sycący i niezwykle zdrowy

Przepis na wiosenną zupę szczawiową przyda się każdemu, komu marzy się prosty, szybki i zdrowy obiad. Z dodatkiem ryżu i ugotowanego jajka smakuje tak wyśmienicie, że nie oprzesz się dokładce. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
Zupa szczawiowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Słoneczna aura i kilkanaście stopni na termometrach utwierdzają nas w przekonaniu, że wiosna już do nas zawitała i nigdzie się nie wybiera. To doskonały czas na rezygnację z ciężkich, rozgrzewających dań zimowych i wypróbowanie lżejszych, bardziej wiosennych potraw. A czy istnieje bardziej wiosenny posiłek niż ten składający się ze świeżego szczawiu? Zupa w tym wydaniu powala smakiem!

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Wiosenna zupa - przepis, bez którego nie wyobrażam sobie jadłospisu po zimie

Przyrządzenie wiosennej zupy szczawiowej to sama przyjemność. Po świeży szczaw warto wybrać się rano na miejscowy bazar. Przyrządzenie dania zajmie ci nie dłużej niż pół godziny, pod warunkiem że masz pod ręką gotowy bulion warzywny. Delikatny, roślinny smak sprawia, że duży garnek zupy robi się pusty w okamgnieniu. To potrawa w sam raz na codzienny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany,
  • 130 g ugotowanego ryżu, 
  • 3 pęczki świeżego szczawiu,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: pęczek szczypiorku do ozdoby.

Zupa ze świeżego szczawiu z dodatkiem jajka. Sposób wykonania

Wszystkie warzywa dokładnie opłucz. Fragment pora pokrój w półplasterki. Ze szczawiu poodrywaj łodygi, a pozostałą część drobno pokrój i wrzuć razem z porem na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość podduszaj przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. 

Bulion warzywny zagotuj, po czym wrzuć do niego szczaw z porem oraz obrane i starte na grubych oczkach marchewki i kawałek selera. Dopraw zupę solą i pieprzem, po czym zamieszaj. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż i śmietankę. Na koniec zaserwuj zupę z ugotowanymi i pokrojonymi w ćwiartkę jajkami. Możesz ten ewentualnie przystroić danie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej o: