Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem na zimno, które musi odstać kilka godzin w lodówce. A gdyby tak przygotować domowe ciasto bez piekarnika i to w banalnie prosty sposób? Wystarczy patelnia i chęci do pracy. No i ochota na coś słodkiego!
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto z patelni. Zapomnij o piekarniku czy odstawianiu do lodówki na długie godziny
Ciasto bez pieczenia z patelni to świetny przepis dla leniwych lub dla tych, którzy nie mają piekarnika. Patelnię ma w domu większość z nas. Więc warto biec po składniki i zabierać się do pracy. Większość z nich możesz mieć jednak w domu, więc zanim udasz się do sklepu, sprawdź dokładnie zawartość kuchennych szafek.
Składniki:
- 3 kwaśne jabłka lub inne owoce,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić ciasto na patelni? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy owoce na plasterki. Możemy użyć też innych owoców.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i podsmażamy.
- Jajka ubijamy, a po około minucie lub dwóch dodajemy do nich mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowanym ciastem zalewamy jabłka na patelni. Smażymy nasze szybkie ciasto bez pieczenia przez około 10-12 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie przekładamy szarlotkę z patelni na talerz owocami do góry. Lekko podważamy ciasto łopatką, a następnie przykrywamy je talerzem i obracamy patelnię do góry nogami. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.