Nie masz piekarnika, a masz chęć na domowe ciasto? Głowa do góry. Zrobisz je na patelni

Przygotowanie domowego ciasta nie wymaga posiadania piekarnika. Wystarczy dobra patelnia, do której nic nie przywiera i w mgnieniu oka można zajadać się pysznym deserem. Jak zrobić ciasto z patelni? Odpowiadamy.

Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem na zimno, które musi odstać kilka godzin w lodówce. A gdyby tak przygotować domowe ciasto bez piekarnika i to w banalnie prosty sposób? Wystarczy patelnia i chęci do pracy. No i ochota na coś słodkiego! 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto z patelni. Zapomnij o piekarniku czy odstawianiu do lodówki na długie godziny 

Ciasto bez pieczenia z patelni to świetny przepis dla leniwych lub dla tych, którzy nie mają piekarnika. Patelnię ma w domu większość z nas. Więc warto biec po składniki i zabierać się do pracy. Większość z nich możesz mieć jednak w domu, więc zanim udasz się do sklepu, sprawdź dokładnie zawartość kuchennych szafek. 

Składniki: 

  • 3 kwaśne jabłka lub inne owoce, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • cukier puder do dekoracji. 

Jak zrobić ciasto na patelni? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy owoce na plasterki. Możemy użyć też innych owoców. 
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i podsmażamy.  
  3. Jajka ubijamy, a po około minucie lub dwóch dodajemy do nich mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowanym ciastem zalewamy jabłka na patelni. Smażymy nasze szybkie ciasto bez pieczenia przez około 10-12 minut pod przykryciem.  
  4. Po tym czasie przekładamy szarlotkę z patelni na talerz owocami do góry. Lekko podważamy ciasto łopatką, a następnie przykrywamy je talerzem i obracamy patelnię do góry nogami. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.