Tę pastę zrobisz w 5 minut, a wspominać będziesz tygodniami. Wystarczy posiekać i ułożyć na kanapce

Co, gdyby urozmaicić śniadanie o wyborną, kremową pastę, która nigdy się nie nudzi? To arcy proste zadanie, które wymaga jedynie chęci i kilku składników. W roli głównej występuje wędzony smakołyk, który wystarczy jedynie podrasować ostrym sosem, jajkami i kiszonkami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco zaszaleć z kolorowymi czy wiosennymi dodatkami.

Śniadanie może być szybkie, przyjemne, zdrowe i do tego błędnie smaczne Wystarczy, że przygotujemy wieczorem obłędną pastę, która o poranku wyląduje na pajdzie wiejskiego chleba. To klasyka rodem z babcinej kuchni, która nigdy się nie nudzi, a zawsze wybornie smakuje - szczególnie jeśli zadbamy o szczegóły. 

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Pasta z wędzonej makreli, czyli śniadaniowa klasyka w pikantnej odsłonie

Wśród domowych specjałów nie można pominąć prawdziwych klasyków i kultowych smaków - pasta z makreli bez dwóch zdań do takowych należy. Tu króluje prostota i jakość składników, ale także kolorowe, wiosenne dodatki, które nadadzą całości oryginalnego wyrazu i apetycznej prezencji. Warto jednak zacząć od bazy, którą na swój sposób później możemy urozmaicić. 

Tania pasta z makreli to śniadaniowy must have. Delikatna konsystencja w duecie ze świeżym chlebem sprawi, że będzie to stała pozycja w domowym menu. Aby ją przygotować, wystarczy starannie obrać rybę z ości, a następnie połączyć z posiekanymi jajkami i kiszonym ogórkiem. Wszystko doskonale połączy kremowy majonez oraz odrobina musztardy, która nada całości ostrości. Dla fanów nieco mocniejszych smaków polecamy dodać sosu sriracha. Ciekawa jest też wersja z twarogiem czy też podanie z kiełkami lub solidną porcją świeżo mielonego pieprzu. 

Przepis na kultową pastę z wędzonej makreli. Idealna na śniadanie i kolację

Składniki: 

  • wędzona makrela,
  • 3 jajka,
  • 3 kiszone lub konserwowe ogórki,
  • czerwona cebula,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • drobno posiekany szczypior, 
  • pierz grubo mielony,
  • sól,

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę dokładnie obierz z ości i przełóż do miski. 
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i drobno pokrój w kostkę. 
  3. Ogórki i cebulę także drobno posiekaj i dodaj do ryby i jajek. 
  4. Do naszej pasty dodaj teraz sosy - musztardę oraz majonez. Wszystko dopraw solą i grubo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuć do miski posiekany koperek lub szczypiorek. 
  5. Składniki starannie zamieszaj i gotowe. Tak przygotowana pasta może wylądować na świeżym pieczywie, smacznego!
Więcej o: