Śniadanie może być szybkie, przyjemne, zdrowe i do tego błędnie smaczne Wystarczy, że przygotujemy wieczorem obłędną pastę, która o poranku wyląduje na pajdzie wiejskiego chleba. To klasyka rodem z babcinej kuchni, która nigdy się nie nudzi, a zawsze wybornie smakuje - szczególnie jeśli zadbamy o szczegóły.
Wśród domowych specjałów nie można pominąć prawdziwych klasyków i kultowych smaków - pasta z makreli bez dwóch zdań do takowych należy. Tu króluje prostota i jakość składników, ale także kolorowe, wiosenne dodatki, które nadadzą całości oryginalnego wyrazu i apetycznej prezencji. Warto jednak zacząć od bazy, którą na swój sposób później możemy urozmaicić.
Tania pasta z makreli to śniadaniowy must have. Delikatna konsystencja w duecie ze świeżym chlebem sprawi, że będzie to stała pozycja w domowym menu. Aby ją przygotować, wystarczy starannie obrać rybę z ości, a następnie połączyć z posiekanymi jajkami i kiszonym ogórkiem. Wszystko doskonale połączy kremowy majonez oraz odrobina musztardy, która nada całości ostrości. Dla fanów nieco mocniejszych smaków polecamy dodać sosu sriracha. Ciekawa jest też wersja z twarogiem czy też podanie z kiełkami lub solidną porcją świeżo mielonego pieprzu.
Składniki:
Sposób przygotowania: