Usuwanie zaschniętego tłuszczu i resztek z patelni może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy wszystko przylega mocno do powierzchni. Konieczne może być moczenie jej w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu. Pod żadnym pozorem nie należy jednak zalewać jej zimną wodą zaraz po zakończeniu gotowania. Dlaczego? Odpowiadamy.
Choć oczywistym może wydawać się wkładanie patelni do zlewu, zaraz po skończonym gotowaniu to nie powinniśmy tego robić. Pierwszym najważniejszym powodem jest znajdujący się na niej tłuszcz. Nie należy wylewać go do odpływu, ponieważ może to prowadzić do poważnych problemów z kanalizacją. Tłuszcz w stanie płynnym może stwardnieć i tworzyć blokady w rurach, co prowadzi do niedrożności systemu kanalizacyjnego. Zachowanie takie jest również szkodliwe dla środowiska. Zaleca się więc zbieranie go w pojemnikach i jego właściwe utylizowanie.
Nie należy wylewać zimnej wody na rozgrzaną patelnię jeszcze z jednego powodu. Nagłe ochłodzenie może spowodować gwałtowną zmianę temperatury powierzchni. Taki szok termiczny prowadzi do deformacji i uszkodzenia materiału, szczególnie jeśli patelnia jest wykonana z metalu. Powierzchnia naczynia może się wypaczyć, prowadząc do nierówności na jej dnie, co z kolei może skutkować nieprawidłowym ogrzewaniem potraw i ich nierównym smażeniem. To samo dotyczy garnków.
Jeżeli czyszczenie zimnej już patelni wydaje się nam zbyt ciężkie, wykorzystać możemy fusy. Wystarczy umieścić je na brudnej powierzchni, dodać trochę wody i płynu do mycia naczyń, a następnie pozostawić na chwilę do namoczenia. Po krótkim czasie patelnię można łatwo wyczyścić, dzięki właściwościom ziarenek kawy. Służą one jak naturalne miękkie szczoteczki, a dodatkowo nie uszkodzą powierzchni, co jest istotne przy delikatnych naczyniach. Za ich pomocną z łatwością doczyścimy też sztućce, talerze czy szklanki.