Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie

Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a poczujesz różnicę.

Krupnik to zupa, która ma swoich wiernych fanów, a także tych, którzy omijają ją szerokim łukiem. Nie można jednak zaprzeczyć temu, że wykonuje się ją w błyskawiczny sposób. Dodatkowo dzięki kaszy jęczmiennej, ziemniakom i mięsie jest bardzo pożywną i sycącą potrawą. By jeszcze bardziej podkręcić jej smak, kluczowy jest wybór tego, co się do niej wrzuca.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Moim wyborem od niedawna są wędzone żeberka. Zazwyczaj wybierałam inne mięso, lecz od kiedy używam tego, jestem zachwycona. Dzięki dodatkowemu podsmażeniu uwalniają one aromat, który jest nie do podrobienia. Takiego smaku przy użyciu innego mięsa nie da się uzyskać.

Przepis na krupnik na wędzonych żeberkach

Składniki

  • 2 litry wody,
  • 500 g wędzonych żeberek,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Na początku w dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.
  2. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie i aromatyczne.
  3. Gdy tak się stanie, dodaj wędzone żeberka i smaż przez kilka minut, aby uwolnić ich aromat.
  4. Po tym czasie wlej wodę, wrzuć także liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu około 35-40 minut. W tym czasie żeberka powinny stać się miękkie, a wywar nabierze smaku.
  5. Po upływie tego czasu dodaj kaszę jęczmienną do całości. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż kasza będzie miękka i napęczniała, a zupa zgęstnieje.
  6. Gdy krupnik będzie gotowy, usuń z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Sprawdź i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Podawaj krupnik na gorąco, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.